Hotell och restaurangfacket: ”Kris i stora delar av branschen”

Uppdaterad
Publicerad

Det är kris inom stora delar av restaurang- och hotellbranchen, det säger Malin Ackholt, HRF:s förbundsordförande.

För tillfället har inte fackförbundet några siffror på länsnivå, men generellt har Hotell och restaurangfacket sett en ökad arbetslöshet i branschen sedan början på året.  

– Men den här kraftiga varselvågen började förra veckan och efter det har det accelererat. Väldigt mycket har kommit in under denna vecka också, säger Malin Ackholt och fortsätter: 

Coronaviruset i Norrbotten

– Det vi ser har kommit in igår och i dag är fortfarande lika många varsel men de kanske inte omfattar lika många människor, men det beror på att det är mindre verksamheter som kommer in nu.

Varsel

Enligt Malin Ackholt startade den stora vågen med varsel i hotellbranchen, i första hand kopplat till storstäderna.  

– Nu ser vi att hotell i hela landet kommer, men vi ser också att restauranger och kaféverksamheter i hela landet som kommer.

Kris i branschen

Fackförbundet har i dag uppgifter på omkring 10 500 personer i Sverige som står utan arbete inom Hotell och restaurangbranschen.  

- Det är kris i stora delar av branschen, inte överallt men i väldigt stora delar av branschen.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Norrbotten

Mer i ämnet