Kris för restaurangerna i Luleå: ”Kommer vara konkurser i stan”

Uppdaterad
Publicerad

Läget är tufft för flera restauranger och caféer i Luleå. Det vittnar ett antal företagare som SVT varit i kontakt med om.

En restaurangägare säger att man fått minska på personalen medan en annan beskriver hela situationen som en kris.  

– Det har påverkat jättemycket och det har gått så snabbt. Lunchen har minskat kraftigt. Utkörningen är det som håller oss vid liv, säger Andreas Bagiaras.

Coronaviruset i Norrbotten

Försöker minimera tappet

Flera beskriver att det var förra veckan som någonting hände. Francis Kuo, vd för en restaurang, räknar att omkring hälften av lunchgästerna håller sig hemma och beskriver situationen som natt och dag jämfört med innan.  

– Vi försöker göra allt för att minimera tappet på omsättningen och titta över personalen och hur vi ska agera för att inte gå i putten så att säga, säger han och går även ut med en uppmaning. 

– Är ni friska och har ni möjlighet att kom ut och stötta era lokala företag så gör gärna det. Det är väldigt viktigt att vi har småföretag kvar, även efter den här krisen.

Emma Laiti, vd för en koncern som säljer fika och mat, är inne på samma linje som Francis Kuo.  

– Kommer man inte hit nu och tar take away, till exempel, så kanske vi inte finns kvar sedan. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Norrbotten

Mer i ämnet