Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Professor Christer Åhlund berättar om forskningssatsningen. Foto: SVT

Hoten mot it-systemen ökar – forskningssatsning vid LTU på cybersäkerhet

Uppdaterad
Publicerad

Hoten mot it-systemen ökar i takt med att samhället blir allt mer digitaliserat. Och för att kunna bidra med ytterligare kompetens och fler lösningar på de här samhällsutmaningarna forskningssatsar Luleå tekniska universitet på cybersäkerhet.

I dagens samhälle är allt fler funktioner uppkopplade mot internet. I hemmet kan det handla om bilen eller tvättmaskinen och ute i samhället kan det vara allt från affärers kassasystem till kritiska infrastrukturer såsom el- och vattensystem.

Uppkopplade risker

Luleå tekniska universitet, LTU, menar att teknikutvecklingen går snabbt och den höga digitaliseringstakten innebär inte sällan sårbara system och antalet cyberattacker mot företag samt myndigheter blir allt fler.

En del attacker syftar till att störa tjänster eller förstöra information, andra syftar till att kontrollera ett system eller samla in känslig information.

– Vi måste tänka säkerhet från början när vi skapar ett system, säger Christer Åhlund, professor i distribuerade datorsystem vid LTU.

Startar nytt forskningsämne

För att kunna intensifiera sin forskning inom det här ämnesområdet startar LTU ett nytt forskningsämne, cybersäkerhet. Fokuset kommer att vara på metoder för att skydda olika typer av system som är uppkopplade till internet.

Hör professorn Christer Åhlund om förhoppningen med forskningssatsningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.