Foto: SVT

Hotet mot Radiotjänsts anställda

Uppdaterad
Publicerad

I morgon, måndag, blir en ödesdag för de 120 anställda på Radiotjänst i Kiruna när Public service-kommittén lägger fram ett förslag som kan innebära att tv-licensen ersätts av en skatt. Redan nu inleder facket och Kiruna kommun ett samarbetet för försöka få fram ersättningsjobb.

I det som kallas Rymdhus 2 i Kiruna administreras avgiften för Sveriges alla radiolyssnare och tv-tittare. Men 2019 är det slut med det, om det som har läckt ut från public service-kommittén stämmer.

Bland annat har tidningen Resumé och P1-programmet Medierna rapporterat att alla politiska partier ska vara överens om att ersätta licensen med en skatt.

Förslaget lämnas över till kulturminister Alice Bah Kunke klockan 14 på måndagen, men redan i fredags satte sig representanter från fackklubben Unionen vid Radiotjänst i möte med Kiruna kommuns tillväxtavdelning.

”Det handlar om många jobb”

Mötet handlade i första hand inte om att rädda de befintliga jobben, utan om att börja jobba för att få fram ersättningsjobb.

Men 120 statliga ersättningsjobb är inget man snyter ur näsan.

– Det handlar om väldigt många jobb och väldigt viktiga jobb. Vi vill egentligen ha fler av den här typen av jobb och inte färre, säger Ann-Christin Samuelsson, tillväxtchef vid Kiruna kommun.

I diskussionerna inkluderas så småningom även Radiotjänsts ledning och Kiruna kommuns politiska ledning med stöd från Region Norrbotten.

August Tapojärvi, sektionsordförande vid Unionen vid Radiotjänst, tycker inte att det är att gå händelserna i förväg när man börjar jobba för ersättningsjobb innan förslaget har lagts fram.

– Absolut inte. Vi ska börja så tidigt som möjligt. Vi vet att det tar lång tid för politiken med sådana här sker, säger han.

”Vad som helst kan hända”

Med det sagt har August Tapojärvi ändå en strimma hopp om att förslaget från Public service kommittén blir något annat än det som har läckt ut. Eller att den politiska majoriteten går på en annan linje än vad som föreslås.

– Självklart. Det här är fjärde gången som politiken försöker göra avgiften till en skatt och det har inte skett ännu, så vad som helst kan hända i politiken, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.