Med laxrens lockar turistföretagaren Lars Malmström fram björnar. Foto: SVT

Hungriga björnar lockar turister till glesbygden: ”Ett omvänt zoo”

Uppdaterad
Publicerad

Genom att placera ut mat lockar turistföretagaren Lars Malmström björnar till nyfikna turister.

– Det här är ju som ett omvänt zoo. Vi är i buren och de kommer och tittar på oss om de har lust, säger turistföretagaren Lars Malmström.

Den franska familjen Orengo har flytt hettan i Nice i Frankrike för en natt i skogen i trakterna av Muodoslompolo. Förväntningarna är höga när familjen äntrar gömslet, en långsmal byggnad med åtta fönster och ett hål nedanför med ett skynke framför. Där är det tänkt att bilderna ska tas inatt.

– Jag är inte säker på om vi får se björn, men om vi får det skulle jag vara jätteglad, säger elvaåriga Maëly Orengo till Sameradion & SVT Sápmi.

”Ett omvänt zoo”

Lars Malmström har jobbat med naturturism i 35 år. Sen några år tillbaka matar han även björnar i skogen. Han är en av två i Norrbotten som har tillstånd till det. I Västerbotten är det två till som har tillstånd till det.

Den här dagen har han fört laxrens som ska locka björnarna till ett skrovmål, 75 eller 60 meter från gömslet.

– Björnarna är väldigt skygga, och vi kan inte garantera att de får se dem. Det här är ju som ett omvänt zoo. Vi är i buren och de kommer och tittar på oss om de har lust, säger Malmström.

Vissa kanske är kritiska till att man matar björnar på det här sättet. Vad säger du till dem? 

– Folk tror att björnarna blir tama. Och det blir de ju inte. Vi ska se om vi ser björn. Men ni kommer att upptäcka hur otroligt försiktiga de är. Det är ingen som sett mer björnar i de här trakterna för att vi har matat björnar. De blir inte vana vid folk.

Ökat intresse

I Sverige fanns det för tio år sedan närmare 20 företag som höll på med rovdjursturism, enligt en kartläggning gjord av Naturvårdsverket. Idag är det två i Norrbotten och två i Västerbotten som har liknande upplevelseturism. I Jämtland och Härjedalen var det ett halvt dussin företag som jobbade med rovdjursturism, rapporterade lokala medier för några år sedan. 

Lars Malmström ser ett ökat intresse i och med att turistföretag vill hitta på nya sommarupplevelser och förlänga och öka turisters intresse av att komma till glesbygden på somrarna också. Nästa natt ska Lars ta emot belgiska gäster från ett närliggande företag. Planen är att utveckla verksamheten och ta emot fler gäster i framtiden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.