LKAB, Kiruna kommun och länsstyrelsen presenterar snart utredningen som pekar ut vilka hus som ska flyttas som en del i stadsomvandlingen.

Husen som ska flyttas i Kiruna – snart besked från LKAB

Uppdaterad
Publicerad

Snart kommer utredningen som ska peka ut vilka hus i Kiruna som LKAB ska flytta som en del i stadsomvandlingen. Vilka hus som utreds för flytt är hemligt, men det som kan konstateras att viljan hos LKAB är större nu än för tio år sedan.

Men då hade LKAB färska minnen av en husflytt i Malmberget som gick totalt fel med en husgrund som sprack och som i princip satte stopp för hela den pågående flytten av 60-talsvillor.

På senare tid har det visat sig att det har funkat fint att flytta gamla trähus från förra sekelskiftet. Det gäller både i Malmberget och Kiruna.

Stadsomvandlingen i Kiruna

Jämfört med nyproduktion

Och för de hus som ska flyttas kan det till och med finnas ekonomi i det.

– Det kan finnas det, det beror lite på hur upphandlingarna går. Det kan vara jämnt skägg mot nyproduktion och det kan också vara lite billigare, säger Joakim Björnström, chef vid LKAB för samhällsomvandlingen i Kiruna.

Det finns sju hus i Kiruna centrum som är belagda med rivningsförbud enligt kommunens bevarandeplan, det finns statliga byggnadsminnen och och det finns hus som LKAB har förbundit sig att flytta i ett tidigare avtal med Kiruna kommun.

”Måste vara noggrann”

Helt klart är att Kiruna kyrka med klockstapel ska flyttas. Men det kan fortfarande visa sig vara tekniskt omöjligt att vissa flytta hus som är skyddade, vilket till exempel var fallet med Bolagshotellet.

– Man måste vara noggrann när man gör förberedelserna. Det är därför de som bor i husen måste flytta ut ungefär ett år i förväg så att man får undersöka det ordentligt, säger Joakim Björnström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stadsomvandlingen i Kiruna

Mer i ämnet