Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar verksamhetschefen Helena Fredriksson Ågren om den svåra situationen på akutsjukvården vid Kiruna sjukhus. Foto: Thommy Johansson/SVT

Lösningen på den akuta krisen i Kiruna – hyrsjuksköterskor och extra pass

Publicerad

Det är stor sjuksköterskebrist inom akutsjukvården vid Kiruna sjukhus. Den svåra situationen räddas med att befintlig personal tar extra pass och att man har möjlighet att ta in hyrsköterskor.

I schemat för akutsjukvården och ambulansen vid Kiruna sjukhus saknas hälften av de legitimerade sjuksköterskorna för att verksamheten ska klara av dygnet runt-bemanning.

Nu räddas verksamheten genom att den befintliga personalen tar extra pass och att akutsjukvården i Kiruna har dispens för att ta in hyrsjuksköterskor.

– Jag tycker att vi har en väl fungerande verksamhet sett ur det hela perspektivet genom att vi har återkommande timvikarier och bolagssköterskor, säger verksamhetschefen Helena Fredriksson Ågren.

Bättre verktyg att fylla luckorna

Sjuksköterskebristen är inte ny utan den svåra personalbristen har pågått länge och verksamheten vid akutmottagningen och ambulansen går runt med övertid, timvikarier och hyrsjuksköterskor.

– Kompetensförsörjningen är fortsatt svår när det gäller legitimerade sjuksköterskor, men däremot känns det stabilt utifrån att vi har fått bättre verktyg att bemanna luckorna i schemat, säger Helena Fredriksson Ågren.

Hör mer i klippet vad verksamhetschefen säger om den svåra situationen på akutsjukvården vid Kiruna sjukhus.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer