Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Väntertiderna på akuten i Gällivare ökade mest under pandemiåret 2020. Men sjukhuset har fortfarande en av landets kortaste väntetider. Foto: Hans Sternlund/SVT

Här ökade väntetiderna på akuten mest – men Gällivare kvar i Sverigetoppen

Publicerad

Akutmottagningen i Gällivare hade den största ökningen i Sverige när det gäller väntetider för patienter under pandemiåret 2020. Trots detta ligger Gällivare fortfarande högt upp på Sverigelistan.

I de nya siffrorna som presenterades av Socialstyrelsen under tisdagen har akutmottagningen vid Kiruna sjukhus och Piteå älvdals sjukhus bland de allra kortaste väntetiderna i Sverige med bara 18 minuters väntetid i snitt innan läkarbedömning.

Gällivare har legat i topp flera år i följd men har petats ned en bit på listan sedan väntetiden har ökat med i snitt 22 minuter, men är fortfarande ett av sjukhusen med kortast medianvistelsetid. Men så var 2020 också ett mycket annorlunda år för sjukvården i hela världen.

Färre av de mindre sjuka

På akutmottagningen i Gällivare innebar pandemin ett annorlunda inflöde av patienter och en annorlunda hantering av de som kom.

– Under första vågen fick vi in färre av de mindre sjuka patienterna, men då var det desto fler covidsjuka och covidmisstänkta. Det var mycket runtikring som gjorde att det blev mer jobb, säger sjuksköterskan Sara Karlsson.

I klippet träffar vi Sara och hennes kollega Mia Möller på akutmottagningen vid Gällivare sjukhus.

Sjuksköterskorna Sara Karlsson och Mia Möller vittnar om ett hektiskt pandemiår på akutmottagningen vid Gällivare sjkhus Foto: Hans Sternlund/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Norrbotten

Mer i ämnet