Från och med den första mars måste restauranger och kaféer stänga klockan 20.30. Sedan tidigare får de heller inte servera alkohol efter klockan 20.00.
Serveringsställen kommer dock att kunna ha öppet för avhämtning eller hemleverans efter den nämnda tiden.
”Det är dåligt”
En som blir drabbad är Dennis Lind, vd och en av ägarna till Ripan i Kiruna, som driver turismverksamhet med boende och restaurang. De nya restriktionerna innebär att gästerna måste äta mellan fem och åtta för att hinna tömma lokalerna.
– Jag tycker att det är dåligt. Det är inte alls bra ur coronasäkerhet, det hade varit mycket bättre att sprida gästerna under en längre tid, säger Lind.
Han menar att många turister har aktiviteter som hundspann eller snöskoterkörning under dagen och att de ofta kommer sent tillbaka till anläggningen som i sin tur kan leda till att de kan ha svårt att hitta mat.
Turist: ”Det är bra”
En av turisterna i Kiruna är stockholmaren Cliff Lilja. Han har dock inga problem med de nya restriktionerna.
– Jag tycker det är bra att man tar i med hårdhandskarna, säger han.
Hör mer om vad turister tycker om de nya reglerna i videon ovan.