Sällskap kommer inte få slå sig ned och beställa mat om verksamheten inte har en egen entré. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Folkhälsomyndighetens besked: Ät ensam i gallerior och varuhus

Uppdaterad
Publicerad

Folkhälsomyndigheten har fattat beslut om nya, hårdare föreskrifter för restauranger och andra matställen, som bland annat innebär att man från och med måndag får sitta ensam om man vill äta inne i stora gallerior, köpcentrum och varuhus.

SVT Nyheter har under dagen sökt Folkhälsomyndigheten men myndigheten har varken kommenterat beslutet eller gått ut med någon egen information.

Under fredagen erfor flera medier, däribland Aftonbladet och Ekot, att Folkhälsomyndigheten föreskriver nya restriktioner för restauranger och matplatser.

I myndighetens beslut som SVT Nyheter har tagit del av står att detta kommer att gälla från och med måndag den 1 mars.

Coronapandemin

Handla och ät ensam

Beslutet innebär att sällskap inte kommer att tillåtas slå sig ner och beställa mat om verksamheten inte har en egen entré. På samtliga matställen som omfattas av regeln kommer man med andra ord att få äta ensam.

Undantag görs för sällskap med barn eller andra personer i behov av stöd.

Regeln påverkar kaféer och restauranger inne i gallerior och köpcentrum som inte har en egen huvudingång, exempelvis så kallade food courts och bufféer.

Sedan tidigare uppmanar Folkhälsomyndigheten allmänheten att om möjligt handla på egen hand och inte vistas i affärer eller köpcentrum i onödan.

Förslaget i sin helhet

Från och med måndag ska serveringsställen också stänga klockan 20.30, oavsett om de säljer alkohol eller inte. Vid alkoholservering på platsen tillåts inte restaurangen öppna igen förrän klockan 11 dagen därpå, enligt de nya föreskrifterna. Skulle det inte förekomma någon alkoholservering har serveringsplatsen rätt att öppna från klockan 05 på morgonen. Dessutom ställs krav på att besökare ska kunna hålla minst en meters avstånd till varandra.

Det kommer fortfarande att vara möjligt att på kvällstid beställa hämtmat.

Visita: ”Väldigt märkligt”

Branschorganisationen Visita är starkt kritisk till beslutet, och krävde senast häromdagen förstärkt stöd till drabbade företag.

– Folkhälsomyndigheten har gång på gång sagt att restauranger är en säker plats där det inte förekommer någon större smitta, att då tvinga alla serveringsställen att stänga 20.30 och kraftigt begränsa möjligheten för sällskap att äta ute är väldigt märkligt. Det förstör för jobb och företag i hela Sverige, säger Jonas Partheen, presschef på Visita.

Det nya beslutet kommer efter att regeringen tidigare i veckan gav Folkhälsomyndigheten nya möjligheter att nationellt eller lokalt stänga krogar och kaféer samt att begränsa öppettider för restauranger och kaféer.

SVT har sökt Folkhälsomyndigheten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet