FHM: Viktigt att minska antalet människor inomhus

Uppdaterad
Publicerad

Antalet människor som vistas på platser som köpcentrum och stora varuhus behöver minskas för att bromsa smittspridningen, säger Folkhälsomyndigheten. Därför får man nu endast äta en och en på matplatser som saknar egen entré. De nya åtgärderna ska också göra reglerna lika för hela handelsplatsen.

Från och med i morgon den 1 mars är det stopp för sällskap som gäller på restauranger och fik som saknar egen entré, det vill säga ligger i gallerior och stora varuhus. Tanken är att göra regelverket för den typen av utrymmen likartat, skriver Jon Pelling på Folkhälsomyndighetens presstjänst i ett mejl till SVT Nyheter.

Folkhälsomyndigheten rekommenderade nyligen att man även ska handla i butik en och en och inte i sällskap.

– Vi rekommenderar att man går i affärer och handlar ensam och på samma sätt ser vi att man i gallerior och köpcenter endast ska sitta själv på restauranger och caféer som finns inne i dessa gallerior och köpcentrum.

Olika lagstiftning

Reglerna gäller matplatserna, men man hoppas på det sättet minska trängseln på köpcentren generellt.

– Detta är en av många åtgärder. Folkhälsomyndigheten bedömer att dessa sammantaget kraftigt bidrar till att minska antalet kontakter mellan människor.

Hur mycket av smittspridningen tror man sker på gallerior och stora varuhus?

– Det vet man inte exakt men det är en typ av platser inomhus med potential för trängsel som har visat sig kunna driva smitta.

”En del oklarheter”

Anledningen till att de nya reglerna inte gäller vanliga kaféer och restauranger är att de regleras av separat lagstiftning.

– Det är viktig att antalet kontakter mellan människor minskar i olika inomhusmiljöer. En sådan inkluderar köpcentrum. Där ska människor inte umgås i onödan utan enligt de nationella allmänna råden i första hand ensamma genomföra inköp.

Branschorganisationen Visita är fortsatt kritisk till de nya föreskrifterna och har också begärt ett klargörande från Folkhälsomyndigheten kopplat till de nya reglerna.

– Folkhälsomyndigheten har gång på gång sagt att restauranger är en säker plats där det inte förekommer någon större smitta, att då tvinga alla serveringsställen att stänga 20.30 och kraftigt begränsa möjligheten för sällskap att äta ute är väldigt märkligt. Det förstör för jobb och företag i hela Sverige, sa presschef Jonas Partheen till SVT Nyheter i fredags.

Visita uppger också att de får många frågor från medlemsföretagen om vad ändringarna innebär för deras verksamheter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet