Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Från och med måndag morgon är det stopp för sällskap på restauranger och kaféer som saknar en egen ingång. Hör om hur Ikea och andra gallerior ska hantera de nya reglerna. Foto: TT

Så hanterar gallerior och stora varuhus Folkhälsomyndighetens nya regler

Uppdaterad
Publicerad

Från och med måndag morgon är det stopp för sällskap på restauranger och kaféer som saknar en egen ingång. Det beslutet fattade Folkhälsomyndigheten på fredagen. Regelskärpningen påverkar matställen i gallerior och stora varuhus som Ikea och Gekås Ullared, där man nu möblerar om för att ta emot kunderna på ett bra sätt.

Syftet med det nya beslutet är enligt Folkhälsomyndigheten att göra det nuvarande regelverket för gallerior, köpcentrum och varuhus likartat: svenskarna uppmanas att handla en och en – och ska inte heller äta tillsammans på dessa ställen.

– Vi ska inte ha grupper av människor som går omkring i butiker och bidrar till ökad trängsel om de inte är där för att handla, sa generaldirektör Johan Carlson på onsdagens presskonferens.

Plockar bort stolar

Ikea har sedan tidigare plockat bort borden från sina kaféer, infört extra städning och särskilda restaurangvärdar. Och nu är det en stol och person per bord som gäller.

– Vi kommer dels att informera på vår hemsida och i vårt varuhus men vi kommer framförallt att ha en restaurangvärd som tar emot alla kunder, säger Mattias Hennius, pressansvarig på Ikea.

Företaget uppmanar även sina kunder att handla via nätet.

I mars förra året stängdes restaurangerna i samtliga 20 varuhus i Sverige. Men det finns det inga nya planer på.

– Då var vi i en helt annan situation med en helt annan beredskap.

”En del oklarheter”

På Gekås Ullared i Falkenberg har man under helgen haft möten för att reda ut hur de olika restaurangerna påverkas av beslutet.

– Vi jobbar med att anpassa oss efter restriktionerna så att vi kan öppna på ett bra och säkert sätt, säger vd Patrik Levin.

På Gallerian i Stockholm ser man över hur man ska gå vidare.

– Det finns fortfarande en del oklarheter i hur de nya föreskrifterna ska tolkas som vi hoppas få klarhet i inom kort, säger Henriette Johansson, chef för stadsrum och retail på AMF Fastigheter.

Undantag för förälder och barn

I Kista galleria informerade omtankesvärden Bianca da Costa under helgen besökarna om de skärpta coronareglerna.

– Jag tror att det kommer bli ganska jobbigt på måndag, när folk börjar förstå. För nu har de precis landat i fyrapersonsregeln och håller den ganska bra, säger hon till SVT Nyheter.

Barn eller andra personer i behov av stöd omfattas inte av den nya regeln.

Utöver begränsad matservering innefattar beslutet även det tidigare aviserade förslaget om att alla serviceställen ska stänga klockan 20.30, oavsett om de säljer alkohol eller inte. Detta ska gälla till och med den 11 april.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet