Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör åklagaren Jonas Fjellström berätta vad han vill se för straff för mannen som erkänt ett grovt våldsbrott mot en nära anhörig. Foto: Filip Hannu/SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Man i 50-årsåldern döms till synnerligen grov misshandel mot anhörig

Uppdaterad
Publicerad

En tidigare morddömd man i 50-årsåldern döms för synnerligen grov misshandel av en anhörig. Rätten beslutade att mannen ska genomgå en rättspsykiatrisk undersökning för att senare meddela straff.

Rättegången, som hölls under fredagen, har sin upprinnelse i en händelse som inträffade på fredagskvällen den 29 juli i år.  Polisen larmades till byn utanför Luleå gällande mycket grovt våld. Offret kördes till Sunderby sjukhus av personer som hittade honom i en bil på gården – blind av skadorna.

Ville göra offret illa

I rätten ville den åtalade mannen först inte svara på några frågor och åklagare Jonas Fjellström spela istället upp ett tidigare förhör med mannen.

I förhöret som är upptaget med kamera berättar mannen hur han ville göra offret illa.

Ville varken se eller höra den misshandlades ord i rätten

Den åtalade mannen ville heller inte sitta med i salen när den anhörige skulle höras om den brutala misshandeln. Mannen som under tiden fick sitta i ett häktesrum ville inte heller ha medhörning.

Den anhörige berättade under rättegången om familjens oro för den nu åtalade mannen, hans psykiska hälsa hade försämrats kraftigt och den nu åtalade, som hade öppen psykiatrisk tvångsvård, har saknat sjukdomsinsikt.

– Det har varit fruktansvärt giftigt att ens viska något om sjukdomen, sa den anhörige.

Familjen har även försökt få den nu åtalade tvångsinlagd och inför rätten beskrev den anhörige hur familjen skrivit brev till rättspsykiatrin.

– Vi beskrev hur oroliga vi var för att han verkade ha gått in i samma sjukdomsfas som året innan mordet 2009.

Skyldig till brutala misshandeln

Tingsrätten meddelade redan innan lunch att mannen är skyldig, dels för att han erkänt gärningarna men också för att det funnits övertygande bevisning. Mannen ska nu genomgå en rättspsykiatrisk undersökning som ska föreslå vård eller fängelse men försvaret menar att hans psykiska mående inte har med dådet att göra.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör mannens advokat Mattias Jaldeby berätta att klienten inte anser att hans grundsjukdom har koppling till våldsbrottet. Foto: Filip Hannu/SVT

Mannen hade vid tiden för brottet öppen psykiatrisk vårdform. Bakgrunden till det är att han dömdes för mord på sin tidigare sambo 2010. Han släpptes ur fängelse 2017, men efter det beslutade förvaltningsrätten om sluten psykiatrisk tvångsvård. Året därpå ändrades det till öppen psykiatrisk tvångsvård – vilket pågick hela vägen fram till det nya misstänkta dådet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer