Den misstänkte mannens vapen hittades aldrig. Men bilder från polisens förundersökningen visar exempel på hur det kan ha sett ut. Foto: Polisen

Rättegång om misstänkta mordet i Boden inleds – misstänkt 45-åring använde ombyggd häftpistol

Uppdaterad
Publicerad

Idag inleds rättegången mot en misstänkt 45-årig man som står åtalad för mord på en 19-årig ung man utanför en hamburgerrestaurang i Boden.

Det var i slutet av oktober som den misstänkte 45-åringen och 19-åringen mötte varandra inne på Max i Boden. Enligt ett huvudvittne, som var kompis med 19-åringen, hade offret börjat prata med 45-åringen och frågat varför han kollade konstigt på honom. Mannen ska då bett honom att vara tyst.

Sköt 19-åringen i bröstet

Efter att vittnet och 19-åringen ätit klart gick de sedan ut till sin bil på parkeringen utanför restaurangen. 19-åringen sa då att han skulle prata med 45-åringen och började kliva ur bilen. I samma veva körde 45-åringen upp bredvid deras bil, öppnade förardörren och sköt offret i bröstet, enligt åklagaren.

Dödsskjutning i Boden

19-åringen fördes till sjukhus men avled kort därefter av sina skottskador. I februari åtalades den 45-årige mannen för mord och idag, torsdag, inleds rättegången.

Polisen fann aldrig mordvapnet

Trots att man aldrig hittade mordvapnet är bevisläget gott, enligt kammaråklagaren Rickard Finnberg. I en intervju med SVT den 18 februari säger han bland annat annat att det finns flera vittnen samt teknisk bevisning som leder 45-åringen till platsen.

Polisen misstänker att mannen har använt en hemmagjord häftpistol som mordvapen. I förundersökningen finns flera olika exempel på hur vapnet kan ha sett ut. En av bilderna ser du ovan.

Den misstänkte 45-årige mannen förnekar brottet.

En minnesplats upprättades för 20-åringen som blev skjuten till döds utanför Max i Boden. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsskjutning i Boden

Mer i ämnet