Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör rådmannen Benny Wernqvist i Luleå tingsrätt berätta varför 45-åringen dömdes till fängelse i 16 år. Foto: PolisenVisa alla (3)
Visa alla (3)

Ung man sköts till döds i Boden – 45-åring döms till fängelse för mord

Uppdaterad
Publicerad

Den 45-årige man som varit misstänkt för mordet på en 19-åring i Boden döms till fängelse för mord.

Det var sent på kvällen den 28 oktober förra året som en 19-årig man sköts till döds på en parkering utanför en hamburgerrestaurang i centrala Boden. Efter en stor polisinsats grep polisen en 45-årig man som sedan dess har varit misstänkt för mordet.

Förra veckan ställdes mannen inför rätta, han förnekade brott och hävdade nödvärn. Mannen menade att han såg ett föremål komma mot honom när 19-åringen närmade sig och vid detta tillfälle ska han försökt trycka bort föremålet när en smäll gick av.

Åklagarna menade dock att bevisläget mot mannen var gott trots att mordvapnet fortfarande inte hittats, och de yrkade på att han skulle dömas till livstids fängelse.

Fängelse i 16 år

Tingsrätten går delvis på åklagarens linje och dömer mannen för mord. Påföljden blir dock inte livstids fängelse utan 16 år.

Filmen som åklagaren använde som bevismaterial, där mannen går runt med en ombyggd häftpistol och som de menar är det försvunna mordvapnet, har haft betydelse för domen:

”Av större betydelse är filmen av XX i källargången omkring kl. 23.45, en kort tid efter att skottet avlossats. Enligt vår mening framgår det tydligt av filmen att XX försöker gömma den häftpistol han håller i när han inser att han fångas av kameran”, skriver tingsrätten.

Rätten drar även slutsatsen att 45-åringens invändning om nödvärn är obefogad. De menar att den avlidne inte hade något kunde uppfattas som vapen eller tillhygge i händerna samt att han inte uppträtt sig på ett sätt som kunnat ge 45-åringen en anledning att tro sig vara utsatt för något angrepp.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Åklagaren om morddomen: ”Tingsrätten har delat vår uppfattning i allt väsentligt” Foto: Filip Hannu/SVT

Skadestånd till avlidnes familj

Den dömde mannen ska betala skadestånd på totalt 60 000 kronor var till den avlidnes mamma och pappa för sveda och värk i form av psykiskt lidande. Han ska även betala skadestånd på totalt 26 265 kronor till dödsboet för begravningskostnaader.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Dödsskjutning i Boden

Mer i ämnet