Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här går den misstänkte 45-åringen förbi övervakningskameror i en källare. I handen håller han, enligt åklagaren, det misstänkta mordvapnet. Foto: Polisens förundersökning

Åklagarens bevismaterial: Här går 45-åringen runt med ombyggd häftpistol

Uppdaterad
Publicerad

Idag startade rättegången mot en misstänkt 45-åring man som står åtalad för mord på en 19-åring i Boden. 45-åringen hävdar nödvärn, men förklaringen sågas av åklagaren Rickard Finnberg.

– Det är en efterhandskonstruktion som är anpassad till omständigheterna.

Det var en sen onsdagskväll i slutet av oktober när en 19-årig man blev skjuten utanför Max i centrala Boden. Den unga mannen transporterades till sjukhus med ambulans, men avled sedan av sina skottskador.

I februari åtalades en 45-årig man misstänkt för mord på 19-åringen, och idag inleddes rättegången.

Dödsskjutning i Boden

Beviset: Film på mannen som bär ombyggd häftpistol

Enligt åklagaren Rickard Finnberg är bevisläget gott – trots att man inte har hittat mordvapnet. Under första rättegångsdagen visades en film som åklagaren menar visar hur den åtalade mannen bär på en ombyggd häftpistol.

Det är dock oklart om det var samma vapen som användes när 19-åringen dog.

– Vi kan inte säga med säkerhet att det är det vapnet. Men det är sannolikt att det är vapnet, säger kammaråklagaren Rickard Finnberg.

I videon ovan kan du se filmerna som åklagaren Rickard Finberg använder som bevismaterial.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsskjutning i Boden

Mer i ämnet