En stor del av taket på idrottshallen Tarfalahallen i Kiruna rasade den 8 mars 2020. Foto: SVT

Idrottshallens tak i Kiruna kollapsade – personer i byggnaden lyckades ta sig ut

Uppdaterad
Publicerad

Taket på idrottshallen Tarfalahallen i Kiruna har rasat in. Händelsen inträffade vid 22-tiden på lördagskvällen.

– De var personer i hallen när det rasade men de tog sig ut själva, säger yttre befäl vid räddningstjänsten i Kiruna, Hanna Sälgfors, till SVT Norrbottens reporter på plats.

Orsaken till raset är än så länge oklar.

– Det har fallit rekordmycket snö i Kiruna i år, över tre meter. Det ligger nära till hands att tänka sig att det beror på snömängden med det är inget som yttre befäl kan bekräfta, säger SVT Norrbottens reporter Hans Sternlund.

Polisen rubricerar i nuläget händelsen som framkallande av fara för annan. En teknisk undersökning ska göras på platsen.

Hörde knak från taket

Idrotthallen invigdes 2015 och används för fotboll, friidrott och klättring. De två personer som befann sig i hallen när taket började kollapsa höll enligt räddningtjänsten på med klättring.

En kvinna som tidigare under kvällen befann sig inne i hallen säger till Aftonbladet att hon hörde hur det knakade från taket.

– Mina barn frågade om det kunde rasa in. ”Nej, det kan det inte”, sa jag. Det var ju fel, säger hon till tidningen.

”Tråkigt, tragiskt”

Hans Stridsman är tränare för Kiruna FF och var efter raset på plats vid Tarfalahallen.

– Tråkigt, tragiskt. Det gör ont i hjärtat i dag.

Hur många fotbollsspelare berörs av det här?

– Jag skulle tippa 200-250 killar och tjejer.

Risk för ytterligare ras

Yttre befäl Hanna Sälgfors säger under söndagsmorgonen till SVT Nyheter att ärendet nu är överlämnat till polis och fastighetsägaren, som får reda ut hur raset kunnat inträffa.

– Det är fortsatt avspärrat så att man inte kan gå nära. Det finns risk för att det rasar ytterligare, säger Hanna Sälgfors.

Se hela intervjun med  Hans Stridsman från Kiruna FF nedan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.