Foto: Johan Nilsson/TT. Montage.

Idrottsstjärna åtalas – hotas av fängelse

Uppdaterad
Publicerad

Elitidrottaren som åtalats efter en polisjakt i Norrbotten i år hade klarat uppkörningen för ett nytt körkort dagen innan och skulle göra teoriprovet veckan efter. Nu hotas han i stället av fängelse i upp till sex månader för grov olovlig körning.

Det var den 23 januari i år som en polispatrull i länet reagerade över att mannen körde sin bil på ett sätt som om han försökte komma undan och bestämde sig då för att kontrollera föraren och fordonet.

Enligt poliserna körde han i ett bostadsområde, gjorde en okontrollerad inbromsning mot en plogkarm av snö och hoppade snabbt ut ur bilen.

Bad om ursäkt

Idrottsstjärnan satte full fart mellan två gårdar och en polis förföljde honom till fots och den andre med patrullbilen.

Mannen sprang runt i en cirkel, återvände till sin egen bil och tog ut något ur fordonet innan han han sprang in genom en port och in i sin egen lägenhet där han blev igenkänd och förhörd av polisen.

Enligt deras uppgifter var han väldigt andfådd och han bad om ursäkt för att han sprungit, men han förklarade det med att han blev rädd.

”Det var dumt att jag körde bilen, men jag har bara hämtat den från den plats där jag tränat för att den stått där några dagar och jag ville få hem den. Det fanns inte någon annan som kunde flytta bilen åt mig” ska han ha sagt i första förhöret.

Körde – utan körkort

Elitidrottaren har två strafförelägganden för trafikbrott bakom sig, bland annat en kappkörning med bil i motsatt färdriktning, och hans körkort är indraget.

Men dagen innan han åkte fast i Norrbotten så hade han klarat av körprovet för ett nytt körkort och veckan efter skulle han ha gjort teoriprovet.

Nu har han i stället åtalats för grov olovlig körning och ska upp i rättegång inom kort.

Rent formellt ses idrottsstjärnan som en återfallsförbrytare och han hotas på grund av det av fängelsestraff i upp till sex månader.

Förnekar brott

Men han förnekar brott och påstår nu att han gick ut till sin bil för att hämta något.

”Anledningen till att jag sprang min väg var att jag trodde att polisen skulle tro att jag kört bilen, utan att ha körkort.”

SVT Nyheter Norrbotten har varit i kontakt med idrottsstjärnans förenings ledning.

– Det blir noll kommentarer från vår sida. Jag säger ingenting, säger hen.

Samma besked ger idrottsstjärnan.

– Inga kommentarer, säger han kortfattat.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer