Facket kritiska mot gravidas totalförbud: Har inte ens varit på plats i gruvan

Publicerad

Arbetsmiljöverket föreslår totalförbud för gravida och ammande kvinnor att arbeta under jord. IF Metalls Gruvtolvan reagerar starkt på att de inte varit på plats i Kirunagruvan.

– Det går inte att jämföra oss med en kolgruva någonstans i Europa, säger LKAB:s Maria Berge Johansson.

LKAB:s jämställdhetssamordnare menar att det i framtiden kan bli svårare att rekrytera och få kvinnor och tjejer att bli intresserade och utbilda sig till gruvarbetare.

– Jag tycker absolut att det här är en jämställdhetsfråga. Det är viktigt att vi får kvinnor att jobba inom gruvindustrin, säger Maria Berge Johansson.

Gruvbrytning i Norrbotten

Kan tvingas ta graviditetspenning

Hon är kritisk till att Arbetsmiljöverket inte har varit i kontakt med facket och att de inte har varit på plats för att prata med de anställda.

– Sedan finns det en risk att företagen inte vill anställa kvinnor eftersom mindre företag inte kan erbjuda arbete ovan jord vid en graviditet. För kvinnorna kan det innebära en ekonomisk förlust eftersom man då tvingas att ta graviditetspenning, säger Maria Berge Johansson.

Hör mer av hennes kritik i klippet ovanför.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gruvbrytning i Norrbotten

Mer i ämnet