Infekterad strid om gruvor i Norrbotten – länsråd får gå

Uppdaterad
Publicerad

De senaste årens gruvaktiviteter i norr har gjort att gruvbolagen som vill expandera allt oftare hamnat i konflikt med länsstyrelsen i Norrbotten.

– Länsstyrelserna har blivit väldigt smala och ett eget särintresse, säger gruvbolaget Beowulfs styrelseordförande, den tidigare ministern Sven Otto Littorin.

Flera av Sveriges största gruvor och gruvföretag ligger i Norrbotten. Men gruvbolagen anser regelbundet att handläggningen av tillstånd hos länsstyrelsen tar allt för lång tid och att myndigheten prioriterar miljöaspekter framför tillväxt.

Enligt tillståndshandläggaren David Berggård har tonen från gruvbolagen blivit mycket hårdare.

– Det har blivit en personfixering under senare tid med kampanjer mot enskilda tjänstemän, säger han.

Johan Antti i skottgluggen

En person som ofta stått i skottgluggen är länsrådet Johan Antti. Länsråd tillsätts av regeringen och de leder det dagliga arbetet på myndigheten. Johan Antti, som arbetat som länsråd i 13 år, har många gånger varit den som kommunicerat beslut utåt. Det har handlat om gruvbolag som inte beviljats tillstånd eller blivit anmälda till åklagare för misstänkt miljöbrott. 

I oktober fick landshövding Lotta Finstorp, tidigare riksdagsledamot för Moderaterna, muntligen besked från finansdepartementet att Johan Antti inte får förlängt förordnande. Han tvingas därmed sluta som länsråd den sista januari. Regeringen har inte lämnat någon förklaring.

– Jag tappar en väldigt duktig medarbetare. Jag var väldigt tydligt med att jag ville fortsätta jobba med Johan. Han är guld värd, säger Lotta Finstorp. Hon säger att hon inte vill spekulera i om det finns politiska skäl bakom.

Länsrådet ville stanna kvar

Enligt Lotta Finstorp är det fel om gruvbolagen gör länsstyrelsens myndighetsutövning till en personfråga.

Johan Antti säger till SVT att han inte vill bli intervjuad men att han gärna hade stannat kvar som länsråd. Det är ovanligt att länsråd inte får förlängt om landshövdingen vill ha kvar personen.

Avdelningschefen på finansdepartementet Peter Kockum som berett ärendet vill inte säga om någon minister varit inblandad hanteringen.

– Regeringen uttalar sig inte i personalärenden. Den kommenterar aldrig skäl, säger han.

I söndagens avsnitt av Agenda tas gruvfrågan upp, näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson (S) frågas ut i studion.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.