Tre tidigare ministrar är idag styrelseordföranden för olika gruvbolag. Karl Petter Thorwaldsson (S) tror att det är ett tecken på att politiska kontakter är viktiga inom gruvbranchen. Foto: Christine Olsson/TT

Omfattande gruvlobbying från tidigare ministrar – är styrelseordföranden i gruvbolag

Uppdaterad
Publicerad

De senaste åren har gruvbolagens lobbying gentemot myndigheter och regeringen ökat. Tre tidigare ministrar är i dag styrelseordföranden för olika gruvbolag.

– Det är kanske ett tecken på att många av de här gruvbolagen har sett att det är viktigt med politiska kontakter, säger Sveriges nytillträdde näringsminister Karl Petter Thorwaldsson (S).

Anders Sundström har under decennier befunnit sig i den svenska maktens centrum. Han var bland annat näringsminister i Göran Perssons regering. Sedan dess har han till exempel varit vd för Folksam och styrelseordförande för Swedbank.

I dag är han styrelseordförande i gruvbolaget Kaunis Iron. Han har under flera år försökt få myndigheter att snabba på tillståndsprocesserna.

Även Göran Persson, i dag styrelseordförande i statliga gruvbolaget LKAB och Beowulf mining, med tidigare moderate arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin som styrelseordförande, har försökt påverka länsstyrelsen och regeringen via bland annat personliga möten.

– Jag tycker att länsstyrelserna har ett bekymmer. De har en enorm slagsida mot bevarandeintressena, säger Anders Sundström.

Goda kontakter med S

Anders Sundström har fortfarande goda kontakter inom socialdemokratin. Bland annat är hans sambo utrikeshandelsminister Anna Hallberg (S).

Nyligen talade han med den nye näringsministern.

– Jag vill inte redovisa vad vi pratade om. Det är känsligt. Vi har pratat om gruvor, säger Anders Sundström.

Anders Sundström har även försökt påverka Naturvårdsverkets ledning och träffat deras generaldirektör.

– De argumenterar för sin sak och jag för min, säger han.

Anders Sundström har också synpunkter på hur regeringen reglerar myndigheten Länsstyrelsen.

– Det regleringsbrev som reglerar länsstyrelserna är väldigt omfattande och innehåller huvudsakligen frågor som utformats av miljödepartementet. Det finns inget tillväxtmål i regleringsbrevet.

Har du sagt detta?

– Jag har berättat det för alla regeringar i alla år.

Näringsministern: Samma prövning som alla andra

Enligt näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson får gruvbolagen ingen särbehandling.

– Det är inte så att de får en annan miljöprövning för att de har en före detta minister eller statsminister som styrelseordförande. De ska ha samma miljöprövning som alla andra.

Enligt landshövdingen i Norrbotten, Lotta Finstorp (M), är det helt fel att myndigheten skulle ha ett särintresse som bromsar och förhalar processer.

– Jag är före detta lagstiftare och om jag som lagstiftare hade vetat att våra myndigheter inte följer lagstiftningen som jag fattat beslut om, så hade det varit oerhört allvarligt.

I söndagens avsnitt av Agenda tas gruvfrågan upp, näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson (S) frågas ut i studion.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.