Näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson (S) menar att det finns problem med handläggningstiden för tillstånd i gruvfrågan. Foto: SVT

Näringsministern om gruvtillstånd: ”Skaver ofta mellan företag och länsstyrelsen”

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges nye näringsminister säger att han nu har fullt fokus på gruvnäringen. Han anser att handläggningen av gruvtillstånd tar alldeles för lång tid hos länsstyrelserna.

– Det är något när det gäller länsstyrelsen som vi måste fundera över och titta närmare på. Det skaver ganska ofta mellan företag och länsstyrelsen, säger Karl-Petter Thorwaldsson (S).

När statsminister Magdalena Andersson valdes till Socialdemokraternas partiordförande i november 2020 sade hon i installationstalet bland annat att Socialdemokraterna ska ”öppna fler gruvor” och se över tillståndsprocesserna.

En av de som stod längst fram och applåderade var tidigare statsministern Göran Persson. Han var rådgivare åt Magdalena Andersson under hennes tid som finansminister. Sedan 2017 är han bland annat styrelseordförande i det statliga gruvbolaget LKAB. Göran Persson har kritiserat tillståndsprocesserna för gruvnäringen – bland annat i ett möte med ledningen för Länsstyrelsen i Norrbotten.

Aktien rusade efter uttalandet

När Magdalena Anderssons nye näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson tillträdde en knapp månad efter kongressen sa han att han ”älskar gruvor”. Han sa även att regeringen inom kort kommer fatta beslut om den omstridda Kallakgruvan i Jokkmokks kommun.

Uttalandet fick det brittiska gruvbolaget Beowulf Minings aktie att på kort tid som mest trefaldigas.

– Jag har sagt att jag älskar gruvor. Och att Socialdemokraterna älskar gruvor. Många har tagit det som intäkt för att vi kommer säga ja till alla gruvor som ska ansökt om att få öppna i Sverige. Men det ska göras efter noggrann prövning, säger Karl-Petter Thorwaldsson.

Han tycker dock att det finns problem när det gäller länsstyrelserna. 

– Det kan ibland beskrivas som att det tar sex, sju, åtta, tio år innan man får klarhet i ett tillstånd. Det är en av de sakerna jag hoppas kunna ta i tu med, säger han.

Landshövdingen: Har ingen agenda

Enligt landshövdingen i Norrbotten, Lotta Finstorp, driver inte länsstyrelsen någon egen agenda.

– Vi ska implementera den lagstiftning som regering och riksdag har fattat beslut om, säger hon.

Gruvbolaget Beowulf Mining, som har tidigare arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin som styrelseordförande, lämnade in en ansökan om gruvdrift för åtta år sedan. År 2017 sade Länsstyrelsen i Norrbotten nej till gruvdrift i Kallak på grund av miljökonsekvenser och för att renbetesmarker skulle skadas.

– Länsstyrelserna har blivit väldigt smala och ett eget särintresse. Men det är bra att regeringen fattar ett beslut nu. Näringsministern sade att han älskar gruvor. Det uppfattar vi som en ganska stark signal om att han faktiskt gör det, säger Sven Otto Littorin och skrattar.

I söndagens avsnitt av Agenda tas gruvfrågan upp, näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson (S) frågas ut i studion.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.