”En folkomröstning i skolfrågan anses så pass viktigt att det väger över de smittskyddsrisker som finns”, säger Anders Nystedt, smittskyddsläkaren vid Region Norrbotten. Hör honom berätta mer i klippet. Foto: Arkiv/Anders Hjertström

Smittskyddsläkaren: Inga möjligheter att stoppa folkomröstningen i Luleå

Uppdaterad
Publicerad

Folkomröstningen om skolan i Luleå den åttonde november kan inte stoppas av smittskyddsläkaren även om det är ett arrangemang som drar till sig många människor och därmed ökar risken för spridning av corona.

– Man jobbar stenhårt för att man ska kunna rösta på ett smittsäkert sätt, säger smittskyddsläkaren Anders Nystedt och syftar då på Luleå kommun.

I videon hör du honom utveckla resonemanget kring riskerna för smittspridning.

Folkomröstningen handlar om nedläggning av små skolor samt flera sammanslagningar. De skolor som planeras att läggas ner är Borgmästarskolan, Hedskolan, Mandaskolan, Kyrkbyskolan, Öhemsskolan och Mariebergsskolan. Sedan tidigare är även Vitåskolan nedlagd där eleverna flyttades till Råneåskolan, och Svartöstadsskolans elever har flyttats till Örnässkolan.

• Bergnäset: Hedskolan och Mandaskolan slås samman och ingår i en nybyggd skola

• Gammelstad: Kyrkbyskolan, Öhemsskolan och Mariebergsskolan läggs ner och elever flyttas till Stadsön

Planer finns också på byggande av en större högstadieskola i centrala Luleå.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.