Efter att en namninsamling med 9 000 underskrifter lämnades in till styrande politiker ska Luleå hålla sin första folkomröstning. Den 8 november hålls valet men alternativen som tagits fram får hård kritik. Foto: Filip Hannu/SVT

Statsvetarens kritik: De styrande manipulerar folkomröstningen om skolan i Luleå

Uppdaterad
Publicerad

Efter att en namninsamling med 9 000 underskrifter lämnades in till styrande politiker ska Luleå hålla sin första folkomröstning, om skolbesluten. Den 8 november hålls valet men alternativen som tagits fram får hård kritik.

Statsvetaren Simon Matti vid Luleå tekniska universitet menar att alternativ 2, som de styrande i Luleå tagit fram, är en del i att manipulera resultatet. Hör Sinom Matti berätta om detta i klippet.

”Ett sätt att hålla dörrarna öppna”

En folkomröstning är bara rådgivande, inte bestämmande, och Socialdemokraterna har inte gett besked hur de kommer hantera resutlatet. Även det kritiseras.

Skolbesparingar i Luleå

– Det är naturligtvis ett väldigt enkelt sätt för den styrande majoriteten att vänta till man får resultat och då avgöra om de kommer att följa de här. Oviljan att tala om hur man kommer hantera resultatet är också ett sätt att på något sätt hålla alla dörrar öppna, säger statsvetare Simon Matti.

”Jättesvårt att säga”

Enligt Socialdemokraterna får vi just vänta till efter folkomröstningen innan beskedet ges hur resultatet kommer att hanteras.

– Det är jättesvårt att säga idag. Vi ska försöka fånga in medborgarna i det här och folkomröstningen är en del i det. Det kommer säkert att vara mycket som tillsammans får bygga ihop analysen sen, säger Lenita Ericson (S).

De är alternativen i folkomröstningen

Alternativ 1: Avbryt omedelbart nedläggningar och sammanslagningar av skolor och förskolor. Ta i stället fram en ny utvecklingsplan som utgår från dialog med skolpersonal, barn och föräldrar samt värnar levande byar och stadsdelar. I planen ska de redan genomförda nedläggningarna utvärderas och återställas där det är motiverat och efterfrågat.

Alternativ 2: Fortsätt ta ansvar för en jämlik och kvalitativ skola som utgår från Luleå kommuns långsiktiga vision och utvecklingsplan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skolbesparingar i Luleå

Mer i ämnet