Bärhandlare hoppas på skattelättnader för svenska plockare

Uppdaterad
Publicerad

Thailand stoppar sina landsmän från att resa till Sverige. Det innebär att bärindustrin blir utan thailändska plockare i år. Bärhandlaren Leif Ögren i Älvsbyn tror istället att svenska plockare delvis kan ersätta thailändarna om man får plocka för större summor skattefritt än idag.

Leif Ögren tror att svenska plockare delvis kan ersätta thailändarna men säger samtidigt att så kallade ”friplockare” från Central- och Östeuropa blir ett vanligt inslag i skogarna i sommar.

Dessa plockare omfattas inte av kollektivavtal och garantilöner som thailändarna.

– Det beror på om man öppnar EU:s yttre gräns. Men möjligheten för dem är större än för thailändare, säger Leif Ögren.

Thailändarna har garantilön men det får inte fria plockarna?

– Nej, ingen fri plockare är ju anställd. Men det innebär inte att vi inte ska behandla dem med respekt. Vi ska betala samma pris till dem som vi alltid gjort och hålla ett regelverk även där. Men det blir inte på vårt yttersta ansvar som med de thailändska bärplockarna.

Stor del av omsättningen

Leif Ögren har under årens lopp haft en stor mängd thailändska plockare.

– Det är inget att hymla om. 80 procent av vår omsättning har varit på thailändska plockare.

Ökad skattefrihet

Leif Ögren hoppas att svenskar ska ge sig ut och plocka bär i sommar. Ett sätt är att låta plockare slippa betala skatt upp till ett belopp på 47 400 kronor. Idag är det beloppet betydligt lägre.

– Då skulle många fler vara hugade att gå ut i skogen. Det skulle gynna oss och samhället och ge en bättre privatekonomi för folk. Istället för att till exempel få hjälp från socialförvaltningen; gå ut i skogen och plocka bär.

Facklig oro

Kommunals ombudsman Britta Häggqvist säger att ingen bärplockare från Thailand hittills ansökt om arbetstillstånd.

Hon hoppas att svenska ungdomar ska komma ut och plocka bär men tror samtidigt att thailändarna ersätts av plockare från EU-länder. Och då finns inget kollektivavtal som garanterar en lön på 20 000 kr i månaden som för plockarna från Thailand.

– Det öppnar för att människor kan utnyttjas och tvingas bo i undermåliga bostäder, säger Britta Häggqvist, ombudsman på Kommunal Norrbotten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.