Ingen brandhjälp till Norrbotten

Uppdaterad
Publicerad

Trots 35 bränder på ett dygn fick räddningstjänsten i Norrbotten mycket liten hjälp från övriga Sverige med att släcka sommarens skogsbränder. SVT Nyheter Norrbotten har besökt den plats där det brann som mest i somras.

Den 13 juli drog ett åskoväder in över Jokkmokk och troligtvis var det det som startade branden i Klockarmyren. En brand som tog tolv dagar att släcka och som skulle bli sommarens största i Norrbotten.

Från 1 juli till 17 augusti brann det på 213 platser i Norrbotten. Som mest jobbade länets räddningstjänst med 35 skogsbränder under ett dygn.

Dagliga krismöten

Tanken var att de mest drabbade områdena skulle få hjälp via dagliga möten som Myndigheten för samhällsberedskap (MSB) höll i. En av dem som satt med på mötena var Bengt Nilsson som är brandchef i Jokkmokk och Boden.

– Jag tror inte att man nationellt haft riktigt grepp om hur stort det har varit här uppe. Det var snarare att de undrade när vi skulle skicka hjälp söderut, säger han.

– Det var bara räddningstjänsten i Skellefteå som skickade hjälp.

Klockarmyren i världspressen

På Klockarmyren har första snön just fallit och mycket av det svarta har nu blivit vitt. Gunnar Lundström är en av tre heltidsanställda på brandstationen i Jokkmokk. Han skulle just börja sin semester när branden i Klockarmyren tog fart.

– Jag skulle äta surströmming hos en bekant när de ringde och sa att det brinner, berättar han när han visar oss runt uppe på en del av det 400 hektar stora brandområdet.

Klockarmyren har uppmärksammats världen över. Gunnar Lundström har bland annat blivit intervjuad av The Guardian och israelisk tv om släckningsarbetet.

Han tycker att räddningsarbetet ändå gått bra. Framförallt samarbetet över kommungränserna och alla frivilliga som hjälpte till. Och han räds inte en till torr sommar.

– Med facit i hand blev det en fantastisk uppslutning av samhället. Vi lyckades jättebra.

MSB om sina beslut

Myndigheten för samhällsberedskap tycker fortfarande att det gjorde rätt val i somras.

– Vi prioriterade befolkade områden och infrastruktur. Skogsvärden kom ganska långt ner på vår lista, säger Erik Egardt som är brandingenjör på MSB.

– Det var ju inte några räddningstjänster i södra Sverige som stod med för mycket personal som var beredda att stärka upp som det finns en vanlig sommar.

Skogsbränder i Norrbotten 2018

213 bränder mellan 1 juli och 17 augusti.

Räddningstjänstens alla resurser i Norrbotten styrdes av en stab under den torraste perioden i sommar. På så sätt fick de små kommunerna hjälp av de större.

Släckningen av skogsbränderna beräknas kosta 30 miljoner kronor. Pengar som kommunerna till största del kan få tillbaks av staten.

Klockarmyren i Jokkmokk var sommarens största brand i Norrbotten. 400 hektar brann i 12 dagar. Flera hundra frivilliga hjälpte Jokkmokks tre heltidsanställda och 50 deltidsanställda brandmän att släcka branden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.