Den nytillträdda vd:n Tiina Mykkänen har pausat sin anställning på kulturhuset Aurora efter en rättstvist mellan henne och Kiruna kommun. Foto: Hans Sternlund/SVT/Claudio Bresciani / TT

Ingen lön på två månader – därför lämnade kulturhusets nya vd Kiruna

Uppdaterad
Publicerad

Det nya kulturhuset Aurora ska invigas till hösten. Men den nytillträdda vd:n Tiina Mykkänen har pausat sin anställning och flyttat tillbaka till Gotland efter en rättstvist mellan henne och Kiruna kommun.

Orsaken är bland annat att hon inte fick ut någon lön på två månader.

Tiina Mykkänen presenterades som vd i april för kulturhuset som ska drivas som ett kommunalt bolag. Huset innehåller kongressalar, biografsalonger, bibliotek, konsthall och ett ungdomens hus.

Men nu pågår en rättstvist mellan Kiruna kommun och Tiina Mykkänen kring hennes anställlningsavtal. Hon har har anlitat ett juridiskt ombud och nästa vecka väntar förhandlingar.

Stadsomvandlingen i Kiruna

Kommunalrådet: ”Inte bra skött från kommunens sida”

Bakgrunden är de många oklarheter som uppstod när hon skulle tillträda sin tjänst.

Hon fick inte ut vare sig tjänstetelefon eller dator. Anställningsavtalet blev inte påskrivet från kommunens sida och hon fick inte ut någon lön på två månader.

Kommunalrådet Gunnar Selberg (C) är också styrelseordförande för Aurora kultur och kongress. Han medger att det har varit problem med hanteringen kring anställningen.

– Det här är inte är bra skött från kommunens sida och det är bara att beklaga. Det har varit olika avdelningar i kommunen som skulle göra i ordning de praktiska delarna kring anställningen, säger han.

Distansarbete från Gotland

Gunnar Selberg tror inte att det kommer sluta i en skadeståndsprocess. Han hoppas även att Tiina Mykkänen fortsätter vara delaktig i Aurora kultur och kongress, men kanske i en ny roll.

– Hon skulle exempelvis kunna jobba med destinationsutveckling på distans från Gotland. Hon har också anfört personliga skäl till att flytta tillbaka, säger han.

Tiina Mykkänen bekräftar att det har varit problem kring hennes lön och anställningsavtal, men vill i övrigt inte ge några kommentarer innan förhandlingarna med Kiruna kommun är avslutade.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stadsomvandlingen i Kiruna

Mer i ämnet