Just nu övar Norrbottens flygfottiljk F 21 inför en flyguppvisning. Det gör att det mullrar mer än vanligt över Luleå. Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT

Inget åskoväder – men därför mullrar det över Luleå

Publicerad

Det mullrar högt i Luleå med omnejd. Men det handlar inte om något åskoväder – det är Norrbottens flygfottilj som tränar intensivt inför en flyguppvisning i Uppsala i slutet av augusti.

Luleåbor är vana att det mullrar i stan. Just den här veckan dånar det högre än vanligt då stridsflygplanens piloter övar enskilt och i fyrgrupp. Men det finns också en annan orsak som gör att det låter kraftigare just över stan.

– Hur ljudet fortplantar sig påverkas mycket av vindarna. I dag, onsdag, har vi kraftiga sydliga vindar som gör att ljudet snabbt sprider sig över Bergnäset och stan, skriver F 21 i sociala medier.

Därför flyger de inte till havs

Flygflottiljen ställer också en retorisk fråga till sig själv om varför de inte flyger över havet?

– Uppvisningsflygning av det här slaget måste ske i en miljö som liknar den i Uppsala och där piloterna har referenspunkter på marken att förhålla sig till. På havet finns få eller inga referenspunkter och då kan det snabbt bli farligt. Flygsäkerheten kommer alltid först, skriver F 21.

Piloterna kommer att öva den här veckan, och eventuellt i början av nästa vecka, så mullrandet håller i sig ett tag till. Uppvisningen på Ärna i Uppsala äger rum den 27 augusti.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer