Svalt intresse från fastighetsägare i Kiruna gör att kommunens insamling ser ut att dröja ett helt år. Foto: Thommy Johansson/SVT

Källsortering av matavfall försenas ett helt år – svalt intresse från fastighetsägare i Kiruna

Uppdaterad
Publicerad

Planen var att insamlingen av matavfall i Kiruna skulle vara helt utbyggd i år. Men planen håller inte och enligt Tekniska verken kan förseningen dröja ett helt år innan den står klar.

Det är flera orsaker till förseningen – bland annat försenades leveransen av de nya sopbilarna med sex månader. Enligt Michael Nilsson, avdelningschef för renhållningen på tekniska verken, är förseningen för villor och fritidshus det dubbla.

Han är nöjd med engagemanget från villaägarna men från ägare till flerbostadshus har intresset att sortera matavfallet varit svalt.

Dålig respons

– Vi skickade ut en skrivelse till ägarna med en svarsblankett om när de kan införa insamling av matavfall. Men det har varit en väldigt dålig svarsfrekvens från fastighetsägarna, säger Michael Nilsson.

Nu är den nya planen att insamlingen av matavfallet ska vara infört till 2022. Det nationella målet för kommunerna är satt till innan 2023.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.