Under onsdagsnatten larmades ytterligare en styrka till Polarbrödsfabriken i Älvsbyn efter att en glödbädd i en cistern lokaliserats. Foto: Jimmy Bäckström/SVT.

Insatsledaren på fabriksbranden i Älvsbyn: ”Livsfarligt att vara i byggnaden”

Uppdaterad
Publicerad

Lågor slår upp och balkar rasar. Räddningstjänstens arbete på den eldhärjade Polarbrödsfabriken i Älvsbyn är omfattande – och utredningen kring brandorsaken drar ut på tiden.

Det var i söndagskväll som fabriken började brinna kraftigt och under natten mot onsdag fick man tillkalla en extra styrka efter ett inkommande larm. En glödbädd lokaliserades inne i en åtta meter hög cistern.

– Temperaturen i cisternen var initialt 300 grader och man befarade att det var hjorthornssalt i den, säger insatsledaren Daniel Granberg.

Branden på Polarbröd i Älvsbyn

Styrkan frilade en vägg med grävmaskin för att förebereda kylning ifall ämnet skulle reagera. Men temperaturen hann sjunka  till ca 100 grader, och efter kontroll med fabrikspersonal konstaterades det också att en annan ingrediens förvarades i cisternen.

Kan slå upp lågor två veckor till

Även om räddningstjänsten fick bukt med den faran återstår mycket arbete framöver.

– Det är fortfarande livsfarligt att vara i vissa delar av byggnaden. Ställen vi inte kan gå in i och där man hör balkar rasa, säger insatsledaren Daniel Granberg.

Just nu bedömer insatsledaren att det fortsatta släckningsarbetet och bevakningsuppdraget kommer pågå i ytterligare en vecka eller två. En brandorsaksutredning kommer påbörjas så fort som möjligt.

– Men det är nog veckor bort innan den är klar.

Avspärrningarna respekteras inte

Under onsdagen har räddningstjänsten upplevt problem med att allmänheten tar sig innanför avspärrningarna.

– Det kan ramla en vägg eller så skulle något kunna explodera, säger Daniel Granberg.

Men det är inte bara farligt för dem som tar sig in utan tar också ork från personal på plats som jobbar med släckningsarbetet.

– Det tar kraft och energi att behöva gå runt och försöka mota bort.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Branden på Polarbröd i Älvsbyn

Mer i ämnet