Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Inte en enda av Ulf Kristerssons (M) nya statsråd är bosatt i Norrland. Hör författaren och debatörren Po Tidholm om problemen med bristen på representation och geografisk spridning i klippet. Foto: SVT

Inte en enda norrländsk minister i nya regeringen

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagen presenterade regeringen 24 nya ministrar. Inte en enda av dem är bosatt i Norrland, som utgör 58 procent av Sveriges yta.

– Ser man världen genom ett urbant raster kommer man att formulera en politik som har urbana lösningar, säger Norrlandsdebattören och författaren Po Tidholm.

I dag presenterade Ulf Kristersson (M) Sveriges nya regering och därmed även de 24 statsråden. Den som bor längst norrut är Carl-Oskar Bolin (M) som bor i Borlänge i Svealand.

– Det här är en koalition som pekar ut invandring och integration som det största problemet i Sverige just nu. Det problemet är inte riktigt levande i norra Sverige på samma sätt som i södra. Norra Sverige har andra typer av utmaningar och skulle kanske behöva mer invandring, säger Po Tidholm.

Enbart två med Norrlandskoppling

Två statsråd har någon form av Norrlandskoppling och det är Elisabeth Svantesson (M) som är född i Lycksele i Västerbotten. Hon bor dock i Örebro i dag och Gunnar Strömmer (M), född i Örnsköldsvik, bor i Stockholm precis som nio andra ministrar.

– Jag tror att man ska tolka det som att landsbygdsfrågor och regional politik inte är ett prioriterat område för den här regeringen, jag tror de har fokus någon annanstans.

Innan statsminister Kristersson släppte de 24 namnen har det spekulerats i att Luleåbon Mattias Karlsson (M) och Kalixbon Linda Frohm (M) skulle bli ministrar.

Vill se en andra kammare

Men Norrbotten, som hade civilminister och Haparandabon Ida Karkiainen (S) i förra regeringen, går lottlös. Jämtland var också representerade då med landsbygdsminister Anna-Caren Sätherberg (S) bosatt i Åre.

– Geografisk plats är också en demokratifråga. Jag skulle helst vilja se en andra kammare med en representant från varje svensk kommun oavsett storlek, som skulle kunna ha mandat att tillsätta utredningar och ha veto i olika frågor. Det skulle ge en tyngd åt hela Sverige som inte finns idag, säger Po Tidholm.

Inte någon av Sveriges 24 nya ministrar bor i Norrland. Foto: SVT Grafik

Här är de nya ministrarna bosatta:

Sett till län:

  • 10 ministrar i Stockholms län
  • 3 ministrar i Skåne län
  • 2 ministrar Uppsala län
  • 2 ministrar Örebro län
  • 2 ministrar Värmlands län
  • 1 minister Södermanlands län
  • 1 minister Dalarnas län
  • 1 minister Jönköping 
  • 1 minister Västra Götaland
  • 1 minister Kronobergs län

Källa: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.