Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Gudrun Nordborg (V) och Edward Riedl (M) om missnöjet. Foto: SVT

Växande missnöje mot den politiska synen på Norrland: ”En enorm storstadsfixering”

Uppdaterad
Publicerad

Det finns ett brett växande missnöje bland politiker från de nordliga länen mot synen på Norrland i Stockholm. Från höger till vänster på den politiska skalan delas bilden av att den norra landsänden ska leverera till resten av landet – utan att få särskilt mycket tillbaka.

– Det blir ett kolonialt perspektiv, menar Gudrun Nordborg (V).

Så här i slutspurten inför söndagens val duggar utspelen tätt. Flera toppar inom Liberalerna i Norrlandslänen vill återinföra tvåkammarriksdag för att minska vad de kallar ett akut demokratiskt utanförskap. Moderaten Edward Riedl vill att riksdagen en månad varje år flyttar till Bjurholm.

Även partier som står långt ifrån varandra ideologiskt och har skilda vägar hur de politiskt vill minska klyftan mellan stad och land, så är problembeskrivningen den samma – det finns en kolonial syn på norra Sverige.

Följ dina lokala nyheter om valet i Västerbotten

– Vi har en enorm storstadfixering, både inom politiken, media och statlig förvaltning, säger Edward Riedl (M).

Finns en nyfikenhet

Gudrun Nordborg (V) menar att det finns en nyfikenhet för Norrlandslänen i och med de stora industrisatsningar som görs i den så kallade gröna omställningen. Däremot finns bilden kvar att den norra landsänden ska fortsätta med gruvbrytning och leverera energi till hela landet utan att få något tillbaka, säger hon.

Vad behövs för att ändra bilden?

– Vi måste försöka agera politiskt och driva frågor tillsammans, vi som är från Norrland, för att informera mer om hur verkligheten ser ut, säger hon.

Hör Edward Riedl (M) och Gudrun Nordborg (V) i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Följ dina lokala nyheter om valet i Västerbotten

Mer i ämnet