Samerådets president Åsa Larsson Blind och OECD:s representant Chris McDonald. Foto: SVT

Internationell organisation granskar insatser mot samer

Uppdaterad
Publicerad

Internationella organisationen OECD har besökt Norrbotten i veckan – för att granska hur den samiska befolkningen inkluderas i arbetet med landsbygdsutveckling och regional tillväxt.

Organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling, OECD, ska se hur den samiska befolkningen inkluderas i frågor som exempelvis rör tillstånd för gruvor, skogsbruk och vind-och vattenkraft.

I veckan har de besökt länet för att samla in fakta och synpunkter till studien. Detta genom att hålla samtal med representanter från både nationell och regional nivå.

– Jag tycker att det vi hört här är att det finns plattformar för dialog – vilket är bra. Men jag tror också att man måste inse att det finns en historia som inte alltid är lätt, utan det kan också vara svårt. Det här är också vanligt i andra länder, så på en grundläggande nivå handlar det om att respektera varandras åsikter och skapa möjligheter för dialog, säger Chris McDonald från OECD.

”Samefrågan är oerhört viktig”

Regionrådet Agneta Granström (MP) anser att samarbetet med den samiska befolkningen fungerar bra på en regional nivå  – men att allt kan utvecklas och förbättras.

Regionråd Agneta Granström (MP). Foto: SVT

– Samefrågan och den samiska näringen är oerhört viktig för Norrbotten. Och den är också en nationell näring som vi behöver värna om och utveckla – och stödja utvecklingen. Precis som vi stödjer annan utveckling, säger Granström.

Studerar flera länder

Förutom Sverige studerar organisationen även USA, Kanada, Peru, Colombia och Australien. Och efter de besökt alla länder presenteras en rapport nästa år för hur samarbetet med urfolk kan förbättras.

– Genom detta hoppas jag att vi kan identifiera saker som fungerar i andra länder som Sverige kan införa för att förbättra hur den samiska befolkningen stöds här. Vi siktar även på att komma med praktiska rekommendationer på hur samiska entreprenörer kan stödjas bättre – och genom det hoppas vi att se bättre, starkare och mer framgångsrika företag här i norra Sverige som gör ett bidrag till samhället, säger Chris McDonald.

”Blir ofta hemmablinda i Sverige”

Åsa Larsson Blind, president för samerådet, ser fram emot rapporten.

– Jag hoppas att det här blir en rapport som vi kan använda när vi argumenterar för det samiska perspektivet i både regionala och nationella planer för utveckling.

Men kan en sådan här rapport leda till en förbättring?

– Men det tror jag. Det ger mycket när man får de här jämförelserna och att man får input hur man kan göra det här på ett annat sätt, för oftast blir man hemmablind på det system vi har i Sverige, säger Larsson Blind.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.