Förtroendet för regionledningen är i botten, enligt skyddsombudet Patrik Flodström. – Ett förtroende går att rasera över en natt. Foto: Filip Hannu/SVT

IVA-personalen efter krismötet med Region Norrbotten: Förväntar oss en andra dos

Uppdaterad
Publicerad

IVA-personalen kräver att få sin andra dos vaccin trots att regiondirektören sagt att de kan få vänta.

– Jag förväntar mig att de löser detta på absolut bästa sätt, säger Patrik Flodström, skyddsombud för Vårdförbundet.

På torsdagsförmiddagen hölls ett möte mellan Vårdförbundet på corona-IVA i Piteå och representanter från Region Norrbotten.

Där tog personalen bland annat upp att de förväntar sig en andra dos – trots tidigare uttalandet från regiondirektören Anna-Stina Nordmark Nilsson om att de anställda kan få vänta. En andra dos behövs för att få fullgott skydd mot covid-19.

– De gick ut i det första pressmeddelandet och sa att det kanske inte finns en dos två. Men jag förväntar mig att de som fick första dosen även får en andra dos, säger Patrik Flodström som jobbar på corona-IVA i Piteå och är skyddsombud för Vårdförbundet.

Förtroendekrisen

Regionens första uttalande att 30 anställda tagit vaccinet trots att chefen sagt nej väckte stark kritik då flera anställda menade att det inte stämde.

Under onsdagen gick Region Norrbotten ut med ytterligare ett pressmeddelande där de själva ansåg att de klargjorde för vad som hänt, någonting som personalen inte höll med.

Anna Alm Andersson, divisionchef för närsjukvården, bad även om ursäkt om medarbetare upplevt att de lagt skulden på dem.

”Inga kommentarer” från regiondirektören

Men IVA-personalen vill fortfarande att regiondirektören, som var den som stod bakom de första uttalandena, är den som ska be om ursäkt.

– Ett förtroende går att rasera över en natt. Att bygga upp det tar längre tid, säger Patrik Flodström som jobbar på corona-IVA i Piteå och är skyddsombud för Vårdförbundet.

Regiondirektör Anna-Stina Nordmark Nilsson vill inte själv uttala sig, varken om kravet på en ursäkt eller om den andra vaccindosen för de drygt 30 anställda på corona-IVA i Piteå som redan fått sin första dos.

– Jag hänvisar till divisionschefen Anna Alm Andersson. Det är hon som företräder region Norrbotten i dessa frågor, säger hon.

”Inom tidsintervallet”

Och Anna Alm Andersson hoppas kunna lösa frågan på bästa sätt.

– Vår absoluta målsättning är att dessa anställda ska få den andra dosen vaccin inom det tidsintervall som finns, men det beror på vaccintillgången och de olika tidsintervall som finns för olika vaccin. Det handlar om några veckor och lite tid framåt för andra dosen så att man blir fullvaccinerad, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.