Anna Alm, chef på division Närsjukvård: ”Vill vara mycket tydlig med att vi aldrig menat att lägga skuld på enskilda medarbetare” Foto: Anders Alm/Region Norrbotten

”Vi har aldrig velat lägga skuld på enskilda medarbetare”

Uppdaterad
Publicerad

Efter att personalen på corona-IVA i Piteå krävt en offentlig ursäkt har det varit knäpptyst från regionledningens sida. Under onsdagen kom till slut ett pressmeddelande – men det återstår fortfarande många frågetecken kring vad som egentligen hände.

Förra veckan beskrev anställda på corona-IVA i Piteå att de tappat förtroendet efter ledningens uttalande att de”anställda vaccinerade sig mot covid-19, fast de inte var prioriterade och trots att deras chef hade sagt nej”  i ett pressmeddelande. De anställda krävde då en offentlig ursäkt.

Men sedan dess har det varit tyst från Region Norrbottens sida. Tills idag, onsdag, då Region Norrbotten släppte ett pressmeddelande där de ville klargöra händelseförloppet.

– Vi har aldrig menat att lägga skuld på enskilda medarbetare, säger Anna Alm Andersson, som är chef för division Närsjukvård Kiruna, Gällivare, Kalix och Piteå.

Doserna skulle till äldre

Det var för drygt två veckor sedan som Piteå kommun signalerade till Region Norrbotten att det skulle bli doser över inom den kommunala vaccineringen. Den tillfrågade verksamhetschefen ska då ha tackat nej till att ta emot doserna.

– Tanken var att doserna skulle ha fördelats till andra personer, till exempel äldre inom prioritetsgrupp 1, men det skedde inte, säger Anna Alm Andersson.

Olika åsikter kring vaccineringen

Ett par dagar senare vaccinerades 31 medarbetare. Enligt personalen på IVA, och en av de som utförde själva vaccinationen, var allt godkänt, och öppet, eftersom vaccinet från kommunen annars skulle slängas morgonen efter.

Men det är här som åsikterna går isär och ett bråk blossade upp efter att Region Norrbotten gick ut med ett uttalande att de anställda vaccinerat sig, trots att deras chef sagt nej.

– I den efterföljande debatten har det handlat om ifall personal förtjänar vaccin eller är om de är i behov av att skyddas mot covid-19. Självklart vill vi att de och alla inom vården ska vaccineras så snabbt som möjligt, säger Anna Alm Andersson, chef för division Närsjukvård Kiruna, Gällivare, Kalix och Piteå.

Frågetecken som kvarstår

Region Norrbotten uppger även i sitt pressmeddelande att de förtydligat rutinerna för hur överblivna doser ska hanteras, så liknande händelser inte ska kunna uppstå igen.

– När vi ser tillbaka på det som hänt är det uppenbart att det har saknats en tydlighet i frågan. Vi har följt upp den här förtydligandet och ser att liknande situationer hanteras på avsett sätt, säger Anna Alm Andersson.

Men trots onsdagens pressmeddelande kvarstår fortfarande många frågetecken kring vad som egentligen hände.

  • Var det godkänt att de anställda skulle få vaccin?
  • Hur såg Region Norrbottens rutiner ut när vaccineringen inträffade och vad har man förändrat i efterhand?

SVT Norrbotten söker just nu regiondirektören Anna-Stina Nordmark Nilsson för en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.