Flera anställda inom Region Norrbotten tog covid-19 vaccin trots att de inte var prioriterade och fått nej från chefen. Foto: Johan Nilsson/TT

30 regionanställda vaccinerade varandra – trots nej från chef

Uppdaterad
Publicerad

Flera anställda vaccinerade sig mot covid-19, fast de inte var prioriterade och trots att deras chef hade sagt nej. Det visar Region Norrbottens genomgång av händelsen.

I början av vecka 3 kontaktade en kommun i Norrbotten regionens vaccinationssamordnare på orten och informerade om att det skulle bli över flera vaccinampuller efter den kommunala vaccineringen. En verksamhetschef på sjukhuset fick en fråga om det var aktuellt att vaccinera personal i en arbetsgrupp.

30 anställda tog vaccinet

– Chefen tackade nej med hänvisning till att det finns andra, till exempel de äldsta medborgarna, som är högre prioriterade att få vaccin. Ett korrekt beslut, i enlighet med fastställd prioriteringsordning, säger Anna-Stina Nordmark Nilsson, regiondirektör.

Coronaviruset i Norrbotten

Sent på fredag eftermiddag samma vecka vaccinerade drygt 30 av de anställda inom verksamheten varandra, trots att verksamhetschefen tidigare hade sagt nej.

– Det fanns tid för att under veckan planera för att överblivet vaccin skulle kunna ges till andra med högre prioritet.

Det inträffade utreds

Ärendet har lämnats över till verksamhetsansvarig för fortsatt hantering.

– Vårt uppdrag är att se till att alla norrbottningar får full vaccination och det kommer vi att fullfölja. Vi har också fått i uppdrag att prioritera de som har störst risk att bli svårt sjuka, därför kan de som nu gått före i turordningen få vänta ett tag på att få sin andra dos, säger Anna-Stina Nordmark Nilsson.

Det vaccin som de anställda vaccinerade sig med är av en sort som kallas mRNA-vaccin. Det vaccinet är prioriterat för att användas för personer som är 65 år och äldre.

– Om det blir brist på mRNA-vaccin kommer de anställda att erbjudas ett annat vaccin, fortsätter Anna-Stina Nordmark Nilsson.

Vad blir det för konsekvenser för de anställda som vaccinerat sig?

– Det blir upp till verksamhetschefen att bestämma, säger regiondirektören.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Norrbotten

Mer i ämnet