Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Personalen på corona-iva i Piteå vill att Region Norrbotten ska be dem om ursäkt. Patrik Flodström, jobbar där och är skyddsombud. Till vänster Peter Carlsson som också arbetar på corona-iva.

Personalen på corona-IVA: Regionen ska be om ursäkt

Uppdaterad
Publicerad

Anställda på corona-IVA i Piteå beskriver att de tappat förtroendet för regionledningen efter ledningens uttalande att de anställda ”vaccinerat sig själva – trots att chefen sagt nej”. IVA-personalen menar att det var godkänt och att de omotiverat hängdes ut som vaccintjuvar.

– Vi har slitit i snart ett år och har stått i frontlinjen men de allra svårast sjuka. Räddat liv, underhållit liv i ett års tid och så blir man behandlad på det här sättet, säger Patrik Flodström som jobbar på IVAK i Piteå och även är skyddsombud för Vårdförbundet.

Det började med att Regionen i måndags gick ut med pressmeddelande om att ”anställda vaccinerade sig mot covid-19, fast de inte var prioriterade och trots att deras chef hade sagt nej”.

Enligt personal på IVA och en av de som utförde själva vaccinationen var allt godkänt, och öppet, eftersom vaccinet från kommunen annars skulle slängas morgonen efter.

– Det var godkänt från högre ort än verksamhetschefen och våra chefer har dubbelkollat. De har fått svaret: ”Jajjemen, vi kasserar inte vaccin utan vi ger till personalen på corona-IVA”, säger Patrik Flodström

Vad vill du att regionledningen ska göra nu?

– De ska gå ut med en dementi, helst igår, och be om offentlig ursäkt till samtliga anställda.

”Ingen har stulit vaccin”

Stämningen på corona-IVA beskrivs nu som upprörd då de känner sig utpekade som vaccintjuvar av regionledningen. Petter Carlsson har jobbat på IVA i ungefär fyra år men nu är fortroendet för ledningen skadat.

– Innan det här har vi ändå haft en god stämning trots att det är hög belastning men sen de kom ut med pressmeddelande har miljön blivit väldigt mycket försämrad.

I regionens granskning står det att anställda tagit vaccinet – trots att chefen sagt nej, men det vänder sig Petter Carlsson mot kraftigt.

– Helt felaktigt. Det nej som man har försökt säga kommit var på onsdagen och det blev ingen vaccinering. På fredagen kom ett godkännande och vi kan inte ringa till vaccinsamordnaren och säga ”Hej jag vill ha vaccin”. Det är viktigt att förstå att det inte är någon som har stulit vaccin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer