Norrbottens iva-platser fullbelagda – chefens budskap: ”Ta inte en enda risk”

Uppdaterad
Publicerad

Säsongsinfluensa, RS-virus och covid-19. Det är många virus som flyger runt i samhället, vilket sätter sjukvården i länet under högtryck. I nuläget är länets iva-platser fullbelagda, enligt Anna Pohjanen, divisionschef för länssjukvården 2.

Pohjanen liknar situationen vid ett marathonlopp där löparen får göra vad den kan för att inte gå in i väggen. Hon anser inte att vården kommit till väggen ännu, men man vill göra allt de kan för att inte hamna där. Och hennes budskap är tydligt:

– Ta inte en enda risk, säger Anna Pohjanen, divisionschef för länssjukvården 2.

Enligt divisionchefen för länssjukvård är Iva-platserna i länet fullbelagda just nu. Inte av covidsjuka utan av vanliga intensivvårdsbehövande.

Covid-19 trots vaccin

De flesta av de covidsjuka som just nu vårdas på sjukhus är ovaccinerade, men det finns också några som är dubbelvaccinerade. Pohjanen påpekar dock att det är betydligt fler ovaccinerade som blir svårt sjuka.

– Om du gör en liten matematisk grej så ser du att det är betydligt färre som är ovaccinerade, men de är ändå betydligt fler på vårdplatserna.

Sjukfrånvaro hos personalen

Hon säger också att alla virus gör situationen ansträngd då det blir brist på vårdpersonal.

– Nu ser vi också att sjukfrånvaron hos vår personal gör att vi måste be våra medborgare om att vänta med vård som kan anstå.

Anna Pohjanen, divisionschef för länssjukvård 2, poängterar dock att man alltid ska få akut vård om man behöver den.

I videon ovan kan du höra varför Pohjanen anser att de nya restriktioner borde varit tydligare.

Antal covidsmittade på länets sjukhus just nu

Kiruna: 1

Gällivare: 1

Piteå: 2

Sunderby sjukhus: 6

Källa: Region Norrbotten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.