Personen på bilden har inget med artikeln att göra Foto: TT

IVO yrkar på 2,4 miljoner i vite för Luleå kommun

Uppdaterad
Publicerad

Luleå kommun ordnade inte bostäder inom skälig tid enligt LSS. Nu yrkar IVO, Inspektionen för vård och omsorg 2,4 miljoner i vite av kommunen.

Det ska handla om personer som tidigare varit kända av kommunen. Därför anser IVO att bostadsbristen inte borde varit skäl till försvårande omständigheter. Man slår fast att kommunen borde haft framförhållning när man planerade bostäder och att det faktum att det tog 15 till 16 månader anses vara onödigt lång tid.

–Även om det har tagit lång tid innan vi ordnat en bostad har brukarna erbjudits andra insatser från socialförvaltningen, bland annat korttidsvistelse och ledsagarservice, säger Raimo Roininen, verksamhetschef för Individ- och familjeomsorg.

Begär anstånd

Luleå kommun medger att dröjsmålet varit oskäligt  men att man, på grund av bostadsbristen, gjort ansträngningar för att hitta bostäder till personerna och att avgiften därför bör efterges eller sänkas.

–Vi följer alltid socialförvaltningens bostadsplanering där det ingår att utveckla nya gruppbostäder, och en ny gruppbostad startar vi upp vid årsskiftet, säger Roininen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.