Tisdagens fullmäktigemöte i Luleå. Foto: Jimmy Bäckström/SVT

Beslut om folkomröstning för Luleås skolor i dag

Uppdaterad
Publicerad

Det ser ut att bli en rådgivande folkomröstning om Luleås skolstruktur den åttonde november. Men frågeställningen och svarsalternativen kommer att bestämmas på tisdagens fullmäktigemöte.

Fler stora skolor och färre små skolor – så kan den nya och omdiskuterade inriktningen beskrivas. Men när 9 000 kommuninnevånare skrev på kravet om en folkomröstning så fick den frågan väckas politiskt och i dag är det alltså dags att gå till beslut och säga ja eller nej.

Ingen risk att det blir nej

Det behövs bara en tredjedel av fullmäktiges 61 ledamöter för att det ska bli en folkomröstning den åttonde november i 44 valdistrikt.

Skolbesparingar i Luleå

Oppositionen behöver 21 röster för att det ska bli ett ja, och i dag verkar det som att 28 ledamöter tagit ställning för det.

– Jag tror inte att det finns någon risk för att det inte blir en folkomröstning, men sedan är det det här med vilken fråga som ska ställas. Jag tycker att ett ja eller ett nej till en specifik fråga som alternativ 1 är bäst. Det är den som vunnit gehör i kommunstyrelsen, säger kommunstyrelseledamoten Nina Berggård (V).

”Återställ nedläggningar!”

Så här ser alternativ 1 ut:

  • ”Avbryt omedelbart nedläggningar och sammanslagningar av skolor och förskolor. Ta i stället fram en ny utvecklingsplan som utgår från dialog med skolpersonal, barn och föräldrar samt värnar byar och stadsdelar. I planen ska de redan genomförda nedläggningarna utvärderas och återställas där det är motiverat och efterfrågat. ”

Men socialdemokraterna har drivit alternativ 2 som lyder så här:

  • ”Fortsätt ta ansvar för en jämlik och kvalitativ skola som utgår från Luleå kommuns långsiktiga vision och utvecklingsplan.”

– Men det handlar om för många värdeord som att ta ansvar, jämlik och kvalitativ, till exempel. I en folkomröstning ska man inte lägga in för mycket värderingar. Det är inte rätt att göra så mot medborgarna. Man måste vara tydliga, säger centerns gruppledare Carola Lidén.

Kan bli folkinitiativets första förslag

Ett annat alternativ är att rösta ja eller nej bara till folkinitiativets första förslag, alltså alternativ 1.

– Moderaterna har tidigare sagt att de ska rösta som socialdemokraterna, men det verkar inte som om de är helt eniga i gruppen, så vi får se hur det blir, säger Carola Lidén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skolbesparingar i Luleå

Mer i ämnet