Ja till kärnkraft i Finland

Uppdaterad
Publicerad

Riksdagen i Finland gav i dag klartecken till att bygga ett kärnkraftverk i Pyhäjoki i norra Finland.

Med rösterna 115-74 sa den finländska riksdagen idag ja till att bygga ett kärnkraftverk i Pyhäjoki, omkring 15 mil från Norrbottenskusten.

Dagens beslut var väntat; redan i september godkände den finska regeringen kärnkraftbolaget Fennovoimas ansökan om att få bygga ett kärnkraftverk.

Kärnkraftverk i Pyhäjoki

Dragit ut på tiden

Det planerade bygget av kärnkraftverket har dragit ut på tiden. Bland annat för att det ryska statskontrollerade bolaget Rosatom kommit in i bilden, dels som delägare men också som leverantör av anläggningen. Rosatom äger idag 34 procent av bolaget och kritiker menar att Finlands energiförsörjning blir alltför beroende av Ryssland.

– Vi har nu valt att öka vårt energiberoende från Ryssland vilket ger en konstig signal. Vi lämnar våra värderingar om en västerländsk marknadsekonomi och det tror jag kommer att tolkas på ett sätt i övriga Europa som inte är positivt för Finland, säger Ville Niinistö före detta miljöminister för de gröna.

Tror på nya arbeten

Men det är något som samlingspartiets Jan Vapaavuori inte håller med om.

– Det är klart att det finns ett motstånd mot det här projektet, både i Finland och i Sverige men än så länge har jag inte hört att någon officiell instans har varit negativt inställd till detta beslut, säger Jan Vapaavuori.

Den finska regeringens krav är att minst 60 procent av ägarandelarna i Fennovoima ska vara inhemska eller inom EU. Och när det finska och delvis statsägda energibolaget Fortum nyligen meddelade att man går in som ägare i Fennovoima var problemet med den inhemska ägarandelen löst.

– Jag anser att dagens beslut visar att Finland också i svåra tider kan möjliggör nya investeringar och nya arbeten, säger Jan Vapaavuori.

Fakta: Kärnkraftsprojekt

 * Fennovoima, Finlands tredje kärnkraftsbolag, grundades 2007.

 * Ett principbeslut om att bolaget skulle få bygga kärnkraftverket Hanhikivi 1 i Pyhäjoki i norra Finland togs 2010, då riksdagen med stor majoritet sade ja till bygget.

 * Sedan principbeslutet togs har ryska Rosatom kommit in i projektet som storägare och leverantör.

 * Rosatom har en ägarandel på 34 procent och dess vd säger sig vara nöjd så.

 * Den finska regeringen har ställt som villkor att den finländska ägarandelen ska vara minst 60 procent. (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kärnkraftverk i Pyhäjoki

Mer i ämnet