Patienten som låg i magnetkameran när röntgensjuksköterskan fastnade i apparaten berättar om händelsen. Foto: SVT

Patienten: ”Jag låg i MR-kameran när olyckan inträffade”

Uppdaterad
Publicerad

Den patient som låg i magnetkameran när röntgensjuksköterskan fastnade i apparaten berättar nu anonymt sin historia för SVT Nyheter Norrbotten.

Mannen åkte till Sunderby sjukhus på onsdagen för att röntga axeln i den MR-vagn som finns placerad utanför Sunderby sjukhus. Han träffade den manliga sjuksköterskan som gav honom noggranna instruktioner om att ta av sig smycken och glasögon och andra praktiska detaljer innan undersökningen började.

Ett plötsligt vrål

– Jag fick också en gummituta som jag skulle kunna trycka på om jag fick panik. Undersökningen skulle ta en kvart ungefär men när jag legat där en stund med öronproppar i öronen så hörde jag plötsligt en smäll och någon som vrålade fruktansvärt. Plötsligt träffades jag också av en hand som slog till min läpp, berättar mannen.

SJUKSKÖTERSKA SKADAD I MR-OLYCKA PÅ SUNDERBY SJUKHUS

Senare förstod han att det var röntgensjuksköterskans hand som träffat honom i samband med att han fastnade i maskinen.

Strypsituation

Ett ögonblick senare hörde han också en kvinna som ropade någonting.

– Jag förstod att det inte var som det skulle och jag måste ta mig ur MR-kameran på egen hand. Det var besvärligt att ta sig ur den tunneln, kan jag säga, men det gick.

När han var ute ur kameran så såg han att röntgensjuksköterskan satt fast i magnetkameran med en rem runt halsen.

– Det var en strypsituation. Remmen, kanske fyra centimeter tjock, tillhörde en väst som sköterskan hade på sig. Jag försökte slita upp remmen med händerna men det var omöjligt. Jag kunde inte ens få in ett finger mellan hans hals och remmen.

Väktaren kom med kniv

– Jag ropade till kvinnan som kommit in i vagnen att försöka hitta en kniv så att jag kunde skära loss remmen men när hon inte hittade någon så bad jag henne springa efter hjälp och då kom väktaren som hade en tunn kniv på sig.

När väktaren skurit av remmen så föll röntgensjuksköterskan till golvet.

– Han var blodig i ansiktet och mycket illa skadad. Hade det dröjt en stund längre så hade han inte klarat det.

Mannen berättar att Sunderby sjukhus erbjudit honom debriefing men att han har avböjt.

– Jag klarar det på egen hand även om det var en chockerande och oväntad upplevelse.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SJUKSKÖTERSKA SKADAD I MR-OLYCKA PÅ SUNDERBY SJUKHUS

Mer i ämnet