Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör reportern på plats utanför MR-kameran. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Sjuksköterska fastnade i magnetfält – skadades svårt

Uppdaterad
Publicerad

En manlig röntgensjuksköterska skadades allvarligt i en MR-vagn på Sunderby sjukhus under onsdagseftermiddagen. Sjuksköterskan fastnade i det starka magnetfält som en magnetkamera skapar och vårdas på sjukhus.
– Vi är chockade, det här är en allvarlig olycka. Det har inte hänt i Sverige tidigare, säger Ulrika Ask, verksamhetschef på Aleris.

Det var vid 17-tiden under onsdagen i samband med en magnetkameraundersökning som olyckan inträffade i den mobila MR-vagn som finns vid sjukhusets entré. En patient befann sig i kameran och genomgick en undersökning, men under undersökningen har en röntgensjuksköterska gått in till patienten och då fastnat i det starka magnetfältet som kameran skapar.

Sköterskan fick allvarliga skador och har under natten vårdats på intensivvårdsavdelningen på Sunderby sjukhus. Under torsdagen kunde han flyttas till en vanlig vårdavledning.

Patienten fick inga fysiska skador

Två väktare från sjukhuset kom till platsen för att hjälpa till, och även de har fått lindriga skador och är omtumlade. Dock har patienten som befann sig i MR-kameran inte fått några fysiska skador.

Klockan 14 på torsdagen inledde Region Norrbotten en presskonferens om olyckan. Under presskonferensen uppgav Ulrika Ask, verksamhetschef på Aleris, att den manliga sjuksköterskan som skadats mår bättre.

– Han är chockad, men har blivit bättre och är vid gott mod, säger hon.

Enligt Ulrika Ask vill sjuksköterskan rikta ett stort tack till de som räddat honom.

– Han vill rikta ett stort tack till de rådiga väktare som räddat honom och till patienten som slog larm, säger Ulrika Ask.

Stängdes inte av

– Vi har en ganska bra bild av vad som har hänt och polisen är inkopplade i och med att det här är en allvarlig arbetsplatsolycka. Det är en tragisk händelse, och röntgensjuksköterskan i fråga har lång erfarenhet, säger Per Berglund, chef division Länssjukvård.

Trots att det finns ett nödstopp så användes det inte vid olyckan.

– Varför får utredningen utvisa, säger Ulrika Ask.

Polisen fick avbryta

Magnetkameran är igång även under torsdagen, vilket gjort att polisen fått avbryta sin platsundersökning.

– Idag har vi börjat på att genomföra en platsundersökning. Men vi behöver rätt kompetens och har varit tvungna att avbryta på grund av säkerheten, säger Peter Wäppling, kriminaltekniker på polisen.

– Vi kan inte ens ta in en kamera. Det handlar också om säkerheten för vår personal.

Varför är kameran fortfarande igång?

– Då måste man släppa ut det helium som kyler kameran. Det vill vi inte göra, inte minst med hänsyn till miljön. Vi har gjort bedömningen att utredningen kan vänta på det, säger Ulrika Ask.

Polisen rubricerar olyckan som ett arbetsmiljöbrott. Enligt uppgifter till SVT Nyheter Norrbotten ska sjuksköterskan ha haft en sorts viktväst på sig när olyckan inträffade.

Under torsdagseftermiddagen har ett större område runt MR-vagnen spärrats av.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SJUKSKÖTERSKA SKADAD I MR-OLYCKA PÅ SUNDERBY SJUKHUS

Mer i ämnet