Arjeplogs kommunalråd Britta Flinkfeldt-Jansson (S)

”Jag ser krasst på verkligheten”

Uppdaterad
Publicerad

Arjeplogs kommunalråd Britta Flinkfeldt (S) leder en kommun med knappt 3 000 invånare.

– Jag ser krasst på det verklighet vi har och mycket behöver göras för att små kommuner ska ha en positiv framtid, säger Britta Flinkfeldt Jansson.

Hon deltog själv vid paneldebatten när rapporten ”Demografins regionala utmaningar” presenterades i december, tilllsammans med bland annat civilminister Ardalan Shekarabi.

Framtiden för små kommuner

Enligt Näringsdepartementet väntar en chockhöjning av skatterna om glesbygdskommunerna ska kunna fortsätta ge den åldrande befolkningen service. Sedan länge tvingas en kommun som Arjeplog att hålla hårt i börsen.

– Volymen pengar är så liten så att varje krona får betydelse. Skattekraften är hygglig men vi är beroende av ett skatteutjämningssystem som i dag baseras på invånarantal – utan tröskelvärden – när vi blir så här små måste vi använda samma personer till många olika uppdrag – medan en större kommun kan ha en hel avdelning till samma uppdrag, säger Britta Flinkfeldt Jansson.

– Men man kan jobba med regionalpolitiken istället för att släppa alla frågor till marknaden. Till exempel har man låtit många statliga jobb försvinna från inlandet, säger Britta Flinkfeldt Jansson.

Minsta kommunen

Arjeplog är den minsta kommunen i Norrbotten sett till befolkningen och kommunalrådet har många gånger beskrivit utmaningarna med att vara en liten kommun som har att brottas med ett regelverk som inte passar en kommun med få invånare.

–  SKL (Sveriges kommuner och Landsting) kan göra mycket för att hjälpa små kommuner med små staber för styrning och ledning – att jobba med utveckling och effektiviseringsarbete, säger Britta Flinkfeldt.

Kommunsamarbete och kommunsammanslagningar av små kommuner ser näringsdepartementet som en lösning för att kommunerna ska överleva. Det tror inte Britta Flinkfeldt Jansson.

–  Det är ingen llösning då välfärden är geografiberoende. Skulle vi i Arjeplog slå oss samman med de närmast liggande kommunerna, Arvidsjaur och Sorsele, skulle vi ändå bara bli 12 000 invånare och ha långa avstånd till varandra. Då har vi fortfarande kvar det geografiska hindret.  Vård och omsorg måste finnas där invånarna bor, säger Britta Flinkfeldt Jansson.

Vad skulle kommunerna kunna samarbeta kring?

– Ledningsfunktioner, fastighetsfrågor och kvalitetsarbete är exempel, säger Britta Flinkfeldt jansson.

Litet befolkningstapp

Kommunalrådet gläds åt att Arjeplogs kommun för första gången på länge har ett litet befolkningstapp. Det beror på att flyktingar kommit till kommunen.

– Sedan vill vi också att de ska kunna stanna i vår kommun och då behövs utbildning och arbete. Det borde vara möjligt med mer distansutbildning  och det  är en av de frågor jag slåss för. Luleå tekniska universitet vill om andra lärosäten helst ha utbildningen på skolan för då får de mer betalt, säger Britta Flinkfeldt Jansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Framtiden för små kommuner

Mer i ämnet