Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du Jägareförbundets kritik mot att samebyar kan få ensamrätt över småviltsjakt och fiske. Foto: Vidar Ruud/TT/Filip Öhman/SVT

Jägare i Norrbotten kritiskt till samebyars ensamrätt till jakt

Uppdaterad
Publicerad

Jägareförbundet Norrbotten är kritiskt till att samebyar på sikt kan få ensamrätt över småviltsjakt och fiske.

– Rätten ska tillhöra markägaren att fördela sin jakt – det gäller även Svenska staten, säger Daniel Widman, ordförande för Jägareförbundet Norrbotten.

Huvudbetänkandet om en ny renskötsellag ska presenteras i maj 2025. Idag, torsdag, kom renmarkskommitténs delbetänkande i ärendet och där finns en skiss som pekar på att samebyar på sikt kan ha rådighet över småviltsjakt och fiske.

Jägareförbundet i Norrbotten ställer sig kritiskt till delbetänkandet.

Rätten till fjälljakten

– Vi kan inte rätta en tidigare synd med att göra fel igen, säger ordförande Daniel Widman.

Lokala föreningar funkar inte

Ett konkret förslag i delbetänkandet är att bilda föreningar mellan samebyar och lokalsamhället som ska ansvara för småviltsjakten och fisket.

Jägareförbundet Norrbotten är för samverkan men menar att beslutsfattandet ändå borde ligga kvar hos länsstyrelsen eller på annan part utsedd av staten.

– Om vi bildar lokala föreningar för varje sameby så blir det ogörligt för jägare som rör sig över olika områden att veta vilka regler som gäller.

I klippet ovan hör du mer om kritiken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rätten till fjälljakten

Mer i ämnet