Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SSR:s ordförande Matti Blind Berg hoppas på att flera samebyar nu stämmer staten. Foto: Stefan Karlsson/SVT Foto: Stefan Karlsson/SVT

SSR: ”Jag hoppas att fler samebyar stämmer staten”

Uppdaterad
Publicerad

Renmarkskommitténs föreslår i sitt delbetänkande att samebyarna ska få förvalta jakten och fisket i fjällen – på sikt. Men tillsvidare föreslår de att staten får fortsatt ansvar över småviltjakten – med undantag för de samebyar som vunnit mot staten i rätten.

– Det är ett väldigt svenskt politiskt sätt att hantera samiska frågor. Jag hoppas verkligen att fler samebyar stämmer staten, säger Matti Blind Berg, förbundsordförande för Svenska Samernas Riksförbund (SSR).

Efter att Girjas sameby vunnit i rätten – och fått rätt att förvalta jakt- och fiske i fjällen inom sitt område – så valde staten att tillsätta renmarkskommittén för att se över rennäringslagen.

Under torsdagen kommer det första resultatet av kommitténs arbete. Ett delbetänkande på över 700 sidor.

Samebyar riskerar bli besvikna

Girjasdomen har lett till en alltmer konfliktfylld situation i norr. Samebyar har även vittnat om att bland annat angreppen på renar har ökat. Vilket tros vara en följd av det uppskruvade debattläget kring jakt- och fiske.

Den som hoppats på att renmarkskommittén ska komma med lösningen riskerar däremot bli besviken. Renmarkskommittén konstaterar att samebyarna på sikt bör få förvalta jakt och fiske men mer om hur det ska fungera väntas komma i slutbetänkandet 2025. Tillsvidare gäller den rätten enbart de samebyar som vunnit mot staten i rätten, konstaterar Renmarkskommittén.

Helena Omma, ordförande i Unna Tjerusj sameby, är inte förvånad.

– Jag tror egentligen inte man hade förväntat sig ett annat resultat. Men det är ändå anmärkningsvärt att vi har en HD-dom som säger att staten olovligt förvaltar jakt-och fiske i de här områdena och ändå väljer politikerna att inte rätta till det. Det här känns förbryllande för mig, säger hon.

”Rätten är samebyarnas”

För Matti Blind Berg, ordförande för SSR och tidigare ordförande i Girjas sameby, är frågan enkel. Den är juridisk och inte politisk.

– Rätten är samebyarnas, sen hur byarna väljer att förvalta sin rätt är upp till respektive sameby att bestämma, säger Matti Blind Berg SSR:s ordförande.

Se Matti Blind Berg kommentera renmarkskommitténs arbete i klippet här ovanför

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.