Det är upprörda känslor hos jägarna efter besked att sameby stoppar jakten i ett stort område. Foto: Bertil S-son Åberg/SVT

Jägareförbundet: ”Visar att Girjas löfte inte var något värt”

Uppdaterad
Publicerad

Daniel Widman, ordförande i Jägareförbundet Norrbotten, reagerar kraftigt på jakt- och fiskeförbudet som Girjas sameby har beslutat om. Han säger att han är chockad över längden på avlysningen och storleken på området.

Girjas sameby avlyser ett stort område söder om Kebnekaise för jakt och fiske fram till den 31 maj. Samebyn menar att vädret och betesförhållandena för renarna kräver det. Reaktioner från friluftsfolk har varit starka efter beslutet.

”Har svårt att tro det”

Daniel Widman säger att det borde ha gått att hitta kompromisser som hade varit lättare att acceptera än att stänga hela området hela perioden.

Rätten till fjälljakten

– Det är mycket möjligt att de upplever att betesförhållandena är svåra i skogslandet, men jag har svårt att tro att renarna skulle sprida ut sig över hela det fjällområde som man stänger, säger han.

Oro och besvikelse

Enligt Daniel Widman finns det en besvikelse i jägarkretsar över hur det har blivit sedan Girjas vann rättigheterna att förvalta jakten och fisket inom samebyns fjällområde.

– Det här visar att Girjas löfte inte var mycket värt när man sa att norrbottningarna inte skulle bli drabbade. Först förkortade de jakten med tre veckor varje höst och nu kommer det här. Det ger en oro för att det här blir ett exempel om fler samebyar får samma rättigheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rätten till fjälljakten

Mer i ämnet