Lars-Jon Allas, sametingsledamot för Guovssonásti.

Politikern jämför turister med terrorister

Uppdaterad
Publicerad

Polisanmälningarna kring händelsen under påsken, då sametingspolitikern Lars Jon Allas hamnade i konflikt med hundspanns-turister, är under utredning. Sametingets styrelseordförande ser händelsen som beklaglig.

Det var under påsken som Lars Jon Allas polisanmäldes för olaga hot och försök till misshandel. Enligt ett turistföretag har han skrämt hundspannsturister och hotat guiden med kniv.

– Självklart är det beklagligt om det är sant. Ingen kan stödja något sådant. Som politiker måste man vara extra försiktig i hur man uppträder. Man måste tänka efter vad man gör, vad man svarar och hur man uppträder utåt, säger Sametingets styrelseordförande Per-Olof Nutti om händelsen till Sameradion & SVT Sápmi.

Sameradion och SVT Sápmi

”Förstör allt vi har här uppe”

Lars Jon Allas menar fortsatt att han inte uppträtt hotfullt. Han tror att det handlat om språkförbistring.

Men han jämställer turister med terrorister på sitt instagramkonto och i intervju med Sameradion & SVT Sápmi.

– De är precis som terrorister, förstör allt vi har här uppe. De bryr sig bara om sig själva, de söndrar och förstör precis som IS.

Kan du verkligen jämföra turister med dem som mördar människor?

– De dödar vår näring och våra djur. De förstör allt i vår kultur. Företagen behöver inte ens tillstånd för sina verksamheter.  

Lars Jon Allas, partiet Guovssonásti, ser inga problem med att han som politiker går ut så här hårt mot näringsidkare och turister. Han menar att samebyn under flera år haft stora problem med mycket aktivitet i renbetesområdet. 

– Folk får säga vad de vill. Alla politiker driver sina frågor, jag för rennäringens talan.

”Lägger ett mörkt skimmer över sametinget”

Partiledaren för Sametingets största parti Jakt- och fiskesamerna, Håkan Jonsson, tror att händelsen och uttalandena påverkar Sametinget negativt.

– Man ska inte uttala sig innan man vet fakta, än är ju ingen dömd. Men det är olyckligt att sådant här händer. Det lägger ett mörkt skimmer över sametinget.

Hur ser du på att han jämför turister med terrorister?

– Det är obalanserade uttalanden och bör inte förekomma. Det här visar på att han inte har respekt för andra människor och verksamheter. Det är ju även många samer som lever av turistverksamhet, säger Håkan Jonsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sameradion och SVT Sápmi

Mer i ämnet