Sametingspolitikern och renskötaren, Lars-Jon Allas, nekar till att han skulle ha viftat med kniven för att direkt hota någon Foto: David Rydenfalk, Sameradion & SVT Sápmi

Olika versioner om knivhot

Uppdaterad
Publicerad

Konflikten mellan sametingspolitikern Lars-Jon Allas och en turistföretagare blossade upp vid Tobaksleden utanför Jukkasjärvi i början av förra veckan.

Båda parter – sametingspolitikern och renskötaren Lars-Jon Allas, och turistföretagets vd Mats Rullander – bekräftar att konflikten skett i anslutning till den offentliga leden. Sedan går meningarna isär.

– Lars-Jon Allas slog mot hundarna med en spade och viftade och viftade och hotade med en kniv mot guiden, hävdar turistföretagaren Mats Rullander till Sameradion & SVT Sápmi.

Sameradion och SVT Sápmi

Lars-Jon Allas förnekar att han knivhotat någon.

– Det som hänt är att hundarna hade stannat och skällde och ylade precis bredvid där vi matar renarna. Om de stör renarna så har jag rätt att i raka ordalag be dem flytta sig.

”Får stå för dem”

Turisterna och guiden menar att du hotat dem med kniv?

– Det var sju personer med, och ingen kunde prata svenska, samiska eller meänkieli. Om de trott att jag har hotat dem då vi inte pratade samma språk, så får det stå för dem.

Kan du förstå att de har upplevt det här som obehagligt?

– De får tycka vad de vill, men enligt mig måste de tåla att vi skyddar våra renar. Det är ovan odlingsgränsen där vi har betesrätt året runt. Jag har rätt att säga ifrån när de skrämmer renar.

Anmäler varandra

Turistföretagaren har polisanmält Allas för olaga hot och försök till misshandel. Lars-Jon Allas har under helgen gjort en motanmälan och anmält turistföretaget för brott mot rennäringslagen.

Lars-Jon Allas, som företräder Guovssonásti i Sametinget, har fått stöd från partiledaren Marita Stinnerbom. Partiet vill invänta rättsprocessen innan man tar ställning. Lars-Jon Allas ser idag inte att det här skulle påverka hans trovärdighet och förtroende som politiker.

– Det tror jag inte. Jag är först och främst renskötare och skyddar renarna. Jag företräder rennäringen i politiken och tycker det är bra att politiker vågar stå upp för rennäringen mot dem som kränker våra rättigheter. Det tycker jag är viktigt, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sameradion och SVT Sápmi

Mer i ämnet