Foto: SVT Arkivbild

Sametingspolitiker och turistföretagare i bråk

Uppdaterad
Publicerad

På tisdagen ska en grupp utländska turister ha fått uppleva en minst sagt skakande upplevelse längs med Tobaksleden, strax utanför Jukkasjärvi. Gruppen stoppades av en upprörd man på skoter, som sedan ska ha kommit i handgemäng med deras guide.

Turisterna färdades tillsammans med en guide med hundspann innan de helt plötsligt blev stoppade av en man på snöskoter. Fordonet började köra i cirklar runt de sju hundspannarna, som drogs av ett 30-tal slädhundar.

– Han började gapa och skrika och köra mellan hundarna och splittra dem i olika riktningar. Han ställde till det ordentligt för oss, säger Mats Rullander, ägare av Jukkasjärvi vildmarksturer, som själv inte var på plats utan befann sig i Nikkaloukta.

Efter ett tags åkande kors och tvärs stannade snöskoterföraren framför sällskapet, som består av engelsktalande turister från Storbritannien och Tyskland. Enligt Rullander ska guiden ha bett om att få fortsätta vidare på den för allmänheten öppna skoterleden.

Skoterföraren ska ha varit upprörd för att hundarna störde mannen och några andra renskötares renar. Mannen identifierades i efterhand via registreringsnumret på sin snöskoter som sametingspolitikern Lars Jon Allas och enligt Rullander har han även pekats ut av turisterna . 

– Renar fanns ju inte i området, vi har kört den leden i fjorton dagar fram och tillbaka med gäster. Det är snöskotertrafik där varje dag då den går till Icehotell, det finns säkert någon ren här och där men vi har inte sett till någon under de dagar vi varit där. Det har dessutom gått en hundspannstävling på exakt samma led för inte så länge sedan. 

Kom i handgemäng

Efter det ska sametingspolitikern ha klivit av sin snöskoter och då ska handgemäng ha uppstått.

– Gästerna blev ännu mer skärrade, han stannade och gapade och skrek. Han kallade turisterna för terrorister och IS-anhängare och allt vad det var.

– Det som hände därefter var att han tog en spade från sin skoter och skulle försöka sjasa undan hundarna, han slog med spaden tills den gick sönder. Till slut flög bladet av och när det hände hämtade han bladet och gick tillbaka till sin egen skoter. Sen slog han som en galning på sin egen skoter, då började både guiden och gästerna undra vem det här egentligen var? De hade ju ingen aning vid det tillfället.

Guiden ska då ha bett mannen att sluta upp med bankandet för att de skulle ta sig vidare. Då eskalerade situationen fullständigt.

– Efter ett tag blev guiden mer och mer irriterad och sa att det var dags för honom att flytta på sig. Och att ”vi ska bara till vår stuga som ligger en kilometer bort”. Då blev han rosenrasande, höjde knytnäven och försökte slå guiden. Guiden parerade slaget vilket gjorde att han drog kniv och hotade med att döda guiden.

Han hotade att döda honom?

– Han hotade guiden till livet med en kniv, ja.

Förnekar knivhot

Hela händelsen ska ha pågått i 20-30 minuter och det var först när mannens fru anlände på en egen snöskoter som han lugnade ner sig. Nu har parterna polisanmält varandra.

– Han har polisanmält för att vi ska ha brutit mot rennäringslagen, vilket vi inte har gjort. Vi och samtliga gäster har polisanmält honom för olaga hot och allt vad han gjort där borta.

Lars-Jon Allas förnekar att han knivhotat någon.

– Det som hänt är att hundarna hade stannat och skällde och ylade precis bredvid där vi matar renarna. Om de stör renarna så har jag rätt att i raka ordalag be dem flytta sig, säger Allas i en längre intervju som går att läsa här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.